Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Mivel a vírushelyzet miatt kénytelen-kelletlen bezárt a mozik és éttermek mellett az összes könyvtár is, így a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárat és annak alkönyvtárait sem lehet látogatni, ezzel pedig értelemszerűen a könyvkölcsönzés is ellehetetlenült. Hogy az otthon ragadt bibliofilek mégis hozzájuthassanak a könyvtár újdonságaihoz, vagy épp felfrissíthessék a kezükben lévő olvasnivalójukat, az FSZEK február 10-zel elindította a Könyvtári Cserepont szolgáltatását. 

Kép forrása

Mivel Budapest egyik legnagyobb forgalmát lebonyolító könyvtára, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár már több hónapja, egészen pontosan november 11 óta nem nyithatott ki a jelenleg is hatályos, 484/2020. (XI.10) –es kormányrendelet alapján, így a tagsággal rendelkezők már egy jó ideje nem tudták visszavinni a náluk ragadt könyveket, valamint nem tudtak újakat sem kikölcsönözni, pedig a könyvtár nem állt le az újabb megjelenések beszerzésével sem. Éppen ezért az FSZEK február közepén elindította az ún. Könyvtári Cserepont szolgáltatását, mely megoldást jelent azoknak, akik már komoly olvasmányéhségben szenvednek. A szolgáltatást úgy biztosítják, hogy ehhez nem kell belépni a könyvtárba – a csere, kiadás vagy visszavétel ajtón vagy ablakon keresztül történik –, így ezzel nem sértik meg a rendeletet sem, valamint a szükséges higiéniás előírások is könnyen betarthatóak maradnak. Fontos azonban, hogy személyes böngészésre értelemszerűen továbbra sincs lehetőség, emiatt azonban az FSZEK ismét ingyenessé tette az előjegyzés lehetőségét, így otthonról, kényelmesen, a katalógusból kiválasztva előjegyezhetjük a műveket, amiket kikölcsönöznénk, a cserepontokon pedig így már egy előre nekünk összekészített csomag fog várni minket. 
Azt is érdemes azonban figyelembe venni, hogy bár a könyvtár automatikusan meghosszabbította minden november 11 előtt kikölcsönzött mű lejárati idejét (ez így is fog maradni a vírus miatti veszélyhelyzet végéig), azoknak, akik igénybe kívánják venni a cserepont szolgáltatás kölcsönzés céljából, vissza kell vinniük a náluk lévő könyveket cserébe. Ha tehát még nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának. 
A kölcsönzési pontokat, valamint minden egyéb fontos információt megtalál a FSZEK honlapján.