Kortárs könyvek karácsonyra

Nagycsaládoknak ajándékoz olvasnivalót az Orpheusz Kiadó és a Magyar Napló Kiadó. A két kiadó összesen huszonegymillió forint értékben tízezer kiadványt ajánlott fel azért, hogy a családok a koronavírus-járvány idején se maradjanak irodalmi élmények nélkül.

Kép forrása
 
Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének (NOE) elnöke szerdai budapesti sajtótájékoztatóján ismertette az országos akció részleteit. Eszerint az ünnepi ajándékcsomagot a NOE-tagcsaládok még advent előtt megkapják, mely összeállításban főleg hazai kortárs szerzők munkái szerepelnek, de vannak köztük kortárs világirodalmi művek is. „A mintegy kétezer családot mesék, szépirodalom, albumok és antológiák repítik az irodalom világába” - írták az alkalomból kiadott közleményükben. A NOE elnöke hangoztatta, hogy a két könyvkiadónak köszönhetően minőségi irodalmat tudnak a gyermekek és a szülők kezébe adni. A százhatféle kiadvány szerzői között említette Kányádi Sándort, Hajnal Annát és Szalay Károlyt.
Kardosné Gyurkó Katalin arról is beszélt, hogy a NOE is kiad könyveket, és most készülnek az ötödik könyvbemutatójukra. Az eddig megjelent kiadványaik között említette a nagycsaládosok meséit tartalmazó kötetet, valamint a nagycsaládossá válásról, az örökbefogadásról szólókat.
Erős Kinga, az Orpheusz Kiadó vezetője, a Magyar Írószövetség elnöke azt mondta, céljuk „az adakozás öröme mellett” az volt, hogy minőségi szépirodalom jusson a nagycsaládosok kezébe. Úgy véli, ez a példaértékű összefogás is az olvasás népszerűsítését is szolgálja. Hozzátette, azért is tartja sikeresnek a programot, mert nem fővárosközpontú, és a NOE-én keresztül azokhoz a vidéki családokhoz is eljut az irodalom, akik egyébként nehezebben tudnak eljutni egy könyvesboltba vagy könyvtárba.
Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó vezetője elmondta, hogy az ajándékozás ötletét a nyári Könyvet-otthonra elnevezésű program ihlette, a céljuk ugyanis most sem volt más, mint hogy közelebb vigyék az irodalmat a gyerekekhez. Szerinte, aki fiatalon értékes olvasmányokkal találkozik otthon, nagyobb eséllyel fordul majd felnőttként is az irodalom és a könyvek birodalma felé.