Kundera könyvtárat ajándékozott egy könyvtárnak

MEGJELENT: 2020. augusztus 3., hétfő | SZERZŐ: László T. András

Milan Kundera, a Párizsban élő cseh származású világhírű író a szülővárosában, Brünnben működő Morva Tartományi Könyvtárnak adományozza kiadott műveit, cikkei, levelei archívumát és más dokumentumokat, egyszóval egy könyvtárnyi iratot.

Kép forrása

„A könyveket és a dokumentumokat az ősz folyamán szállítjuk át Kunderáék párizsi lakásából Brünnbe. A könyvtár azt tervezi, hogy a kilencvenegyéves brünni születésű író könyveit és archívumát a nyilvántartásba vétel után hozzáférhetővé teszi a kutatók és más érdeklődők számára” - mondta a könyvtár vezetője. Milan Kundera személyes könyvtárában a szerző csehül és a világ több mint negyven nyelvén megjelent művei találhatóak. A könyvtár részét képezik tovább az író különféle cikkeinek eredeti kéziratai, az író rajzai, illetve a róla írt cikkek, tanulmányok, fényképek, amelyeket az író csehországi és franciaországi élete során rendszeresen gyűjtött. Mindezt digitalizálják, majd Milan Kundera Könyvtár néven egy külön részlegben hozzáférhetővé teszik az érdeklődőknek. Kundera és felesége, Vera döntését, hogy személyes gyűjteményüket teljes egészében a brünni könyvtárnak ajándékozzák, Lubomír Zaorálek cseh kulturális miniszter „rendkívüli jelentőségű kulturális eseménynek” minősítette. „Az adományozás azt mutatja, hogy Milan Kundera egyértelműen Csehországhoz áll a legközelebb” - írta nyilatkozatában a miniszter. Kundera is nyilatkozott, és röviden azt írta, hogy „a könyvek könyvtárba valók.” 
Az együttműködés régebbi keletű: A morva könyvtár tavaly kiállítást rendezett a szerző életművéről, és könyvet jelentetett meg műveinek fordításairól, továbbá itt állították össze a szerző eddigi legteljesebb bibliográfiáját is. 
Milan Kundera elsősorban a hatvanas években megjelent, később negyvennégy nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet. Támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Csehszlovák állampolgárságától 1979-ben fosztották meg, és azt csak tavaly decemberben kapta vissza. Bár az író a rendszerváltás után is csak ritkán látogatott el szülőhazájába, és gyakorlatilag nem kapcsolódik be a csehországi irodalmi és kulturális életbe, művei és élete iránt tartósan nagy az érdeklődés a csehek körében. A közelmúltban megjelent új regényes Kundera-életrajz Jan Novák publicista tollából (Kundera: Csehországi élet és kor) igazi sikerkönyv lett, napokon belül el is tűnt a könyvesboltokból, és már készül az utánnyomása. Novák továbbá bejelentette: azt tervezi, hogy megírja Kundera franciaországi éveinek a történetét is.
Megosztás