Ki volt Kundera?

Igazi sikerkönyv lett, és napok alatt szinte eltűnt a csehországi könyvesboltokból Milan Kundera új életrajza. A kötet a Csehszlovákiában született, de a hetvenes évek közepétől Franciaországban élő, franciául író életének első szakaszát mutatja be. 

Kép forrása

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a Paseka és az Argo kiadók a mű hivatalos bemutatóján bejelentették, hogy már megkezdték a Kundera: Cesky zivot a doba (Kundera: Csehországi élet és kor) című életrajz utánnyomását. Jan Novák, a „regényszerű életrajz” szerzője pedig azt mondta: folytatni fogja az életrajzot, a második kötetben Kundera franciaországi éveit veszi górcső alá. A kiadó a több, mint kilencszáz oldalas, dokumentumokkal teli könyv eredeti példányszámát nem hozta nyilvánosságra. Novák úgy véli, hogy Kundera franciaországi élete a csehek számára már nem olyan érdekes, mint a csehszlovákiai első szakasz, de a nagyvilágot ez nagyon is érdekelheti. „Ami most történik, az minden várakozásomat felülmúlja. Úgy látom, hogy ha nem lehet magát a hírt megfojtani, akkor legalább a hírhozót kell elnémítani” - jelentette ki a szerző arra a kérdésre válaszolva, hogyan fogadta a könyvét ért csehországi bírálatokat. „Legalább ezernyolcszáz oldalnyi jegyzetem van, minden állításon forrásokon alapul. A könyv önmagáért beszél, megvédi önmagát” - védte igazát Novák. 
A cseh sajtó nagy terjedelemben foglalkozik az új Kundera-életrajzzal. Többen bírálják, hogy a szerző túl sokat foglalkozik Kundera magánéletével, mások szerint pedig az idézett források nem mindig megbízhatóak. Novák alapvetően a Kunderáról nyilvánosan elérhető forrásokat használta fel, köztük az egykori csehszlovák Állambiztonsági Hivatal (StB), a kommunista titkosrendőrség ma már nyilvános archívumát is, melyben olyan dokumentumok is megtalálhatók. Ezek szerint Kundera az ötvenes években együttműködött az állambiztonsággal, feljelentette egyik ismerősét, aki ennek következtében börtönbe is került. Az író ezeket a vádakat tagadja, és a könyv írásakor nem volt hajlandó semmi módon válaszolni Jan Novák kérdéseire. A szerző ismételten azt állítja: könyvében megpróbálja óvatosan eloszlatni azt a szerinte hamis mítoszt, amelyet Kundera épített fel önmagáról. Novák úgy véli, Kundera nagy manipulátor, és szándékosan jobb képet fest múltjáról, mint amilyen valójában volt. 
Milan Kundera elsősorban a hatvanas években megjelent, később negyvennégy nyelvre lefordított A lét elviselhetetlen könnyűsége című regényével szerzett magának nemzetközi hírnevet, támogatta a prágai tavaszként híressé vált 1968-as reformfolyamatot, 1975-ben emigrált Franciaországba. Csehszlovák állampolgárságától 1979-ben fosztották meg. Cseh állampolgárságát tavaly decemberben kapta vissza.