A zene mentette meg a világhírű basszusgitárost

MEGJELENT: 2020. július 24., péntek | SZERZŐ: László T. András

Az amerikai kiadás után bő fél évvel magyarul is olvasható Flea önéletrajzi kötete, amely a Red Hot Chili Peppers basszusgitárosa életének első húsz évét eleveníti fel.

Kép forrása

Az Ausztráliában született, majd négyévesen New Yorkba, tíz esztendősen pedig Los Angelesbe került Michael „Flea” Balzary gyerekkorát, tiniéveit alapvetően befolyásolták viharos családi körülményei, érzelmi sérülései, alacsony testmérete. Az ír, és dédnagyanyja révén magyar gyökerekkel is rendelkező művész számára a legmeghatározóbb a hetvenes évek Los Angelesének légköre volt. Pritz Péter, a könyv fordítója elmondta, hogy az önéletrajz címe - LSD gyerekeknek (Acid for the Children) - egy elfeledett dal címe. Memoárjában Flea leírja: bár sok szert kipróbált és ezeket éveken át rendszeresen fogyasztotta is, soha nem lett függő, és a tudatmódosítókat nem is ajánlja senkinek. „Flea-t leginkább a zene mentette meg, nála ez szinte több mint egy vallás, maga az őserő kifejeződése rajta keresztül” - mondta a fordító. Érdekes módon a dzsessz alapvető fontosságú volt művészi fejlődésében, sokáig a trombita volt a hangszere, ami egyedi basszusgitár-játékát is befolyásolta. 
Visszaemlékezéseit Flea időnként személyes kommenttel, képzeletbeli filmforgatókönyv-részlettel és más szokatlan dologgal vegyíti. 
A Trubadúr Könyvek gondozásában megjelent kötet a Red Hot Chili Peppers megalakulásával ér véget. Az 1983-ban Los Angelesben alakult Red Hot Chili Peppers eddig tizenegy stúdióalbumot készített, közülük az 1991-ben kijött Blood Sugar Sex Magik tizenhárommillió példányban kelt el. A világhírű csapat eddig kétszer játszott Budapesten: 1996-ban a Kisstadionban, húsz évvel később a Sportarénában. Az idén ötvennyolc éves Flea-t a rangos amerikai Rolling Stone magazin 2009-ben a világ második legjobb basszusgitárosának választotta John Entwistle (Who) mögött és Paul McCartney előtt. „Amikor felmegyek a színpadra, az a célom, hogy a ritmus átjárjon és ezzel meg tudjam érinteni az embereket” - mondta Flea.
Megosztás