Brúnó és a Duna

Bartos Erika valami egészen klassz dolgot alkotott a Brúnó-sorozattal. A mindig kíváncsi kisfiú kalandjai Budapesten játszódnak, ahol a magyar idegenforgalom legnagyobb volumenben tömörül. Igen, jól sejtik, akik marketinget látnak e mögött, de a történetfüzérhez valójában könnyen fogyasztható ismeretanyag tartozik. A Brúnó Budapesen sorozat új része mindent elmesél a főváros kékszalagjáról, a Dunáról.

Kép forrása

A járvány felszínre hozta az ágazat fővárossal kapcsolatos vezető áramlatát, tudniillik a külföldi turistákra alapozott bevételeket, mely a pandémia miatt Budapestről teljesen elmaradt. A kötetre akkor figyeltem fel, amikor heteken át figyeltem a lira.hu és a libri.hu eladási listáit. Ekkor derült ki, hogy a sorozat legújabb darabja, a Brúnó Budapesten ötödik része viszonylag hosszabb ideje szerepel a tíz legnépszerűbb könyv között. Ez a rész a főváros és a Duna kapcsolatára fókuszál. A korábbiakhoz hasonlóan, amikor az ország első számú településének legszebb látványosságait mutatta be, most a vén folyó van soron. Brúnó és rajta keresztül az olvasó elsőként a Duna szinte minden tulajdonságával, paraméterével ismerkedik meg, majd a kötet végigmegy a budapesti Duna-szakaszon, ennek során hidak, szigetek, part menti híres épületek, kikötők, hajózási útvonalak kerülnek sorra. 
Bartos Erika a sorozat új részének elkészültéről saját honlapján többek között ezt írja: „Számtalan mérnököt, földrajzzal, vízüggyel, természetvédelemmel, vízi sportokkal, hajózással foglalkozó szakembert kérdeztem meg erről-arról, és kivétel nélkül mindenki válaszolt, nem tudom eléggé megköszönni. A segítségük nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ez a kötet – megőrizve mesekönyv jellegét –, mégis komplex, sokoldalú képet nyújtson a Dunáról.” A kötetben lévő „mese” ugyanakkor több is mint burkolt idegenforgalmi kiadvány, valójában egy kedves családtörténet is, ebben a részben például a főváros csodái mellett Brúnó testvérének megszületése az új szenzáció. A szerző pedig gondolt azokra is, akik hatalmas Brúnó-fanokká váltak, nekik készült el az ötödik részhez illeszkedő Dunafutam társasjáték, ahol a megszerzett ismereteket felhasználva lehet újrajárni képzeletben a főváros legszebb részeit. Részletek a bartoserika.hu oldalon olvashatók.