Esterházy Péter nyomában

MEGJELENT: 2020. június 26., péntek | SZERZŐ: László T. András

Esterházy Péterről készült fotókat, dokumentumokat gyűjt az Esterházy Péter és Gitta Könyvtárat kezelő Evangélikus Országos Gyűjtemény.

Kép forrása

A 2016-ban elhunyt Kossuth-díjas íróról - például dedikálások alkalmával - készült fényképeket, illetve a könyvbejegyzésekről, dedikációkról készült fotókat vár az Evangélikus Országos Gyűjtemény. Emellett küldhetők az Esterházy Péterrel való találkozásokról szóló, legfeljebb háromezer karakteres szöveges beszámolók is. 
A fényképeket, dokumentumokat az eogy@lutheran.hu címre várják. A gyűjtésnek határideje nincs, egy ember több fotót, dokumentumot is küldhet. A beérkezett anyagokat folyamatosan közzéteszik a gyűjtemény honlapján, nyomtatásban azonban csak a tulajdonos engedélyével közlik. 
Zászkaliczky Zsuzsanna, a könyvtár egyik kurátora elmondta, hogy a virtuális gyűjtemény létrehozásának célja, hogy megörökítsék és hozzáférhetővé tegyék az író és olvasói személyes kapcsolatának dokumentumait. Az evangélikus egyház áprilisban jelentette be, hogy az Esterházy család nekik ajándékozta az író és felesége közös családi könyvtárát. A kurátor tájékoztatása szerint a tizenötezer kötetes gyűjtemény jelenleg az Északi Evangélikus Egyházkerület székházában van, ahol feldolgozás alatt áll. Ez a munka várhatóan másfél-két évig tart, ezt követően kerül a könyvtár a végleges helyére, az evangélikus egyház budapesti, Üllői úti székházba, ahol a kutatók és az olvasók is hozzáférhetnek majd. A gyűjtemény folyamatosan bővül majd, igyekeznek összegyűjteni Esterházy Péter valamennyi eddig kiadott és a jövőben megjelenő, idegen nyelvre fordított műveit is.
Megosztás