Anne Carson lett Asztúria hercegnője

MEGJELENT: 2020. június 22., hétfő | SZERZŐ: Thurzó Gergely

Anne Carson kanadai költő, esszéíró nyerte el ebben az évben a spanyol Nobel-díjnak nevezett Asztúria hercegnője-díj irodalmi kategóriájának kitüntetését.

Kép forrása

A közzétett indoklás szerint írásműveinek intellektuális intenzitása és hitelessége a jelenkor legkimagaslóbb szerzői közé emelik a torontói születésű, idén hetven éves klasszika-filológust. A méltatásban kiemelték az antik irodalom tanulmányozásán keresztül létrehozott újító munkásságát, sajátos világát, amelyben „kollázst” teremtve lépi át a műfaji határokat a költészet, a tudományos értekezés, az esszé és a dráma között. Nemzetközi szinten 1998-ban megjelent és bestsellerré vált verses regénye, a Vörös önéletrajza tette ismerté, amely magyarul is olvasható. 
Anne Carson a kilencedik nő, akinek irodalmi életművét Asztúria hercegnője-díjjal ismerik el. Tavaly Siri Hustvedt amerikai, egy évvel korábban pedig Fred Vargas francia írónő kapta meg a kitüntetést. A díjat negyvenedik alkalommal adják át ünnepélyes keretek között októberben Oviedóban, az esemény házigazdája a spanyol királyi család. A nyolc kategória kitüntetettjei a világhírű Joan Miró szobrát és ötvenezer eurós (tizenhétmillió forintos) pénzjutalmat vehetnek át.
Megosztás