Hajrá a közönségdíjért

MEGJELENT: 2020. március 23., hétfő | SZERZŐ: László T. András

Március 25-től lehet szavazni a Libri idei irodalmi közönségdíjasára.

Kép forrása

A könyves cég 2016-ban alapította meg a Libri irodalmi díjat és az ehhez kapcsolódó közönségdíjat, az évenként odaítélendő elismerésekkel az előző év legjobb magyar szép- és tényirodalmi könyveit díjazzák. A versenybe csakis élő magyar szerző könyve kerülhet be. A nyertesek 2-2 millió forintot és 30 millió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Az idén a 179 könyvet tartalmazó lista 51 kiadó műveiből állt össze, e listából választotta ki a Libri által felkért, neves közéleti személyiségekből álló - idén már 180 fősre duzzadt - szakmai bizottság a tíz döntős művet. A szakmai bizottság tagja volt többek között Arató László, Barabás Zsófi, Bárdos András, Bősze Ádám, Bus István, a Budapesti Fesztiválzenekar tagjai, Csáki Judit, Csáki László, Gyurkó Szilvia, Horváth Gergely, Kepes András, Krusovszky Dénes, Sándor Pál, Vecsei H. Miklós és Zacher Gábor.
A cég az idén is igyekezett bevonni a fiatalokat a döntésbe, és szavazásra kérte fel a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Babes-Bolyai Tudományegyetem, az Újvidéki Egyetem, a pozsonyi Comenius Egyetem, valamint a Debreceni Egyetem hallgatóit.
A tíz döntős közül ötfős szakmai zsűri - Bálint András színész, Beck Zoltán dalszerző, Fullajtár Andrea színész, Károlyi Csaba irodalomkritikus, Szilágyi Zsófia irodalomtörténész, kritikus - választja ki az idei Libri irodalmi díj nyertesét, az olvasóknak leginkább tetsző könyv pedig a Libri irodalmi közönségdíjat nyeri el.
Tavaly a közönség tetszését Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye nyerte el, a Libri irodalmi díjat pedig Szvoren Edina vehette át Verseim című novelláskötetéért.
A közönség idén március 25-től május 8-ig szavazhat a Libri weboldalán.
Megosztás