A Radikálisok 4 története

A tengerentúl egyik legfontosabb sci-fi-írója, hozzánk azonban szinte alig ért el a híre. Hamarosan megjelenő novelláskötetével azonban a műfaj magyar rajongói is jobban megismerhetik Cory Doctorow-t, a bloggert, az újságírót, az emberjogi aktivistát.

Kép forrása

„Cory Doctorow az egyik legfontosabb sci-fi-író, korunk nagy gondolkodója. Nemcsak megmutatja a közeljövőt, hanem meg is érteti az olvasóval” – írja a kanadai-brit szerzőről pályatársa Kim Stanley Robinson, aki egyebek közt a New York 2140, a Vörös Hold és az Aurora írója.
A negyvenkilenc éves Doctorow a tengerentúli sci-fi-közösség egyik legnevesebb tagja, legfontosabb aktivistája és technológiai látnoka. Annak ellenére, hogy közel húsz éve van már a pályán, a hazai közönség csak két kötetét ismerhette meg eddig, ugyanis magyarul csak A Kistestvér és a Homeland – Kistestvér 2 jelent meg.
Pedig pályafutása során rendkívüli termékenységről tett tanúbizonyságot. A tengerentúlon számos elgondolkodtató történetet osztott már meg az olvasókkal. Ráadásul valóban megosztott, mivel valamennyi regényét ingyenesen teszi letölthetővé az interneten, és még a fordítások elkészítését is engedélyezi.
A legújabb, magyarul is hamarosan megjelenő kötetében, A Radikálisokban egyből négy kisregénye is olvasható lesz. Az első az Engedélyezetlen kenyér, ami a bevándorlásról és a mérgező társadalmi-gazdasági rétegződésről szól. A történet főhőse egy fiatal nő, aki „veszélyesen törvényellenes” tettre szánja el magát, egész pontosan arra, hogy megjavítja elromlott kenyérpirítóját.
A második novella a Mintaszerű kisebbség címet kapta. Ebben egy szuperhősnek hirtelen olyan „ellenféllel” kell megküzdenie, mint a rendőrséget és az igazságszolgáltatást behálózó korrupció.
A kötet címadó, Radikálisok története egy elkeseredett férj életébe pillant be. Egy olyan férfiéba, aki elmerülve a darknetfórumokban az Egyesült Államok egészségügyi rendszere elleni erőszakos felkelés közepén találja magát.
A kötet záró novellája pedig A Vörös Halál Álarcában, ami egy milliárdos túlélőről és a követőiről szól, akik megpróbálnak elrejtőzni a világ elől, miközben a társadalmi rend mindenhol összeomlik.
A Kanadában élő szerző kötete március elején kerül majd a hazai könyvesboltok polcaira.