Jönnek a Rádiusz Könyvek

MEGJELENT: 2020. január 24., péntek | SZERZŐ: Thurzó Gergely

Egy új sorozat, a Rádiusz Könyvek első hat kötetének bemutatóját tartották a magyar kultúra napján, január 22-én Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

Kép forrása

A Rádiusz Könyvek olyan életműveknek és a szerzőikről szóló monográfiáknak ad otthont, amelyek átfogó erejűnek bizonyultak a magyar irodalomban. Az emberi és a nemzeti lét meghatározó kérdésein gondolkodó lírai, epikai, drámai, esszéírói és műelemző munkákat tárják a kötetek az olvasók elé. Ezúttal Páskándi Géza, Gion Nándor, Lászlóffy Aladár, Lászlóffy Csaba, Ratkó József és Cseke Péter művei kerültek bemutatásra. A Rádiusz Könyvek a Magyar Napló Kiadó gondozásában jelentek meg - közölték a szervezők.

Az esemény Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnökének köszöntőjével indult, ezt követően Jánosi Zoltán irodalomtörténész, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője, a sorozat névadója és szerkesztője tartotta meg megnyitó beszédét. A könyvbemutató előadói között volt Árkossy István festőművész, grafikus, a sorozat arculatának szerkesztője; Bertha Zoltán irodalomtörténész; Széles Klára irodalomtörténész; Cseke Péter irodalomtörténész; Babosi László könyvtáros, bibliográfus, történész; Korpa Tamás költő, kritikus, szerkesztő; Kurcz Ádám István irodalomtörténész, nyelvész, történész, valamint közreműködött Tallián Mariann és Lázár Balázs színművész.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünneplik január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnuszt.
Megosztás