Margó-díj a Vak majomért

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron ötödik alkalommal adták át a Margó-díjat a legjobb első prózakötet szerzőjének. A nyertes, Fehér Boldizsár a díjjal ötszázezer forintot, próbafordítást és tízmillió forint értékű médiatámogatást kap első könyve népszerűsítéséhez, a Müpa pedig a Literárium sorozatában önálló estet szervez a díjazottnak.

Kép forrása

Fehér Boldizsárnak a Magvető Kiadó gondozásában megjelent Vak majom című könyve egy kifordított fejlődésregény, a főszereplő ugyanis megkap mindent, mégis összeomlik az élete és a felelősségvállalás elől egészen Franciaországig képes menekülni. Sorsa a boldogtalanság tökéletes receptje, annak ellenére, hogy alig huszonnégy évesen már a Forbes magazin címlapján szerepel, mint a világ leggazdagabb multimilllárdosa.
Valuska László fesztiváligazgató az esemény megnyitóján hangsúlyozta: a Margó-díj célja felhívni a figyelmet a pályakezdő művészekre. Mint mondta, idén is tíz kötetből választotta ki a szakmai zsűri a nyertest. 
Az idei fesztivál négy napja alatt több mint száz program várta az érdeklődőket és több mint negyven kiadó mutatta be újdonságait. A fesztiválon legújabb könyvével ott volt többek között Bartis Attila, Krasznahorkai László, Nádas Péter és Bödőcs Tibor. 
A fesztiválon jótékonysági aukciót is szerveztek, s a befolyt összegből kortárs magyar irodalmi csomagot juttatnak el tizenöt középiskola könyvtárába. Tavaly egymillió forint értékben kaptak könyvcsomagot a középiskolák.