Látogatható örökség

Különleges hétvége vár ránk. Ha valakinek eddig nem jelent volna meg radarképernyőjén: szeptember 21. és 22-én lesznek a Kulturális Örökség Napjai. Ez alkalomból több száz olyan épület nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt, amely máskor nem, részlegesen, időlegesen vagy csak egyes szűk (jobbára szakmai) csoportok számára látogatható. A folyamatosan nyitva tartó intézmények felé is érdemes elkanyarodni, mert ezen a két napon olyan helyekre is bevezetik a látogatót, melyek egyébként zárva vannak a nagyközönség előtt.

Kép forrása

A Kulturális Örökség Napjai valójában európai kezdeményezés. Eredete bő harminc évre nyúlik vissza: 1984-ben Franciaországban szervezték meg először a Történelmi Műemlékek Nyílt Napját, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedő műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, egy hétvégén ingyen és lehetőleg szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat.
Az ötletből projekt lett, s hamarosan az Európa Tanács is felkarolta az egyre bővülő, egyre több ország részvételével megvalósuló kezdeményezést. Mivel a rendezvényt összeurópai viszonylatban indították útjára, az Európai Örökség Napok jelentősége évről-évre növekedett mind a résztvevő országok, mind az ingyenesen látogatható helyszínek, mind a látogatók számát tekintve. Mára a rendezvényt ötven országban ünneplik minden szeptemberben, túllépve az Európai Unió határait is.
Magyarországon 1999 óta szervezi meg a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Igazgatósága a nyílt napokat, de mindig hangsúlyozzák, hogy az igazán nagy feladat a programban érintett épületek tulajdonosaira, működtetőire, kezelőire hárul, mivel ők vállalják, hogy a közönség számára hozzáférhetővé tegyék értékes, szép épületeiket, gyűjteményeiket.
Idén Budapesten meg lehet nézni például az Országházat, a Sándor-palotát, a De la Motte-Beer-palotát, a Festetics Palotát, a Gazdasági Versenyhivatal épületét, a Kőbányai víztároló medencét, a Színháztörténeti Múzeumot és egy csomó egyéb múzeumot, közintézményt, egyházi épületet, iskolát, egyszóval a kultúránkat hordozó megannyi intézményünk sok szép épületét. 
Én a legjobb térképet itt találtam. Érdemes használni.