Fél évszázad az egzotikus Európában

MEGJELENT: 2019. szeptember 10., kedd | SZERZŐ: Vape

Egzotikus Európa címmel megjelent a világjáró geológus, Juhász Árpád legújabb kötete. A veszélyes kalandokat is bemutató könyv főszereplője természetesen az öreg kontinens, illetve kevésbé ismert arca a legdélibb részétől a legészakibb csücskéig, a legnyugatibb felétől a legkeletibb területéig.

Kép forrása

Hihetetlenül sokszínű Ázsia kultúrája, vallása és népessége, ezt valamennyire sejthetjük, ám Juhász Árpád legújabb kötetével mindezt alaposan is megismerhetjük. Az Egzotikus Ázsia című könyv a természettudós elmúlt ötven évének legizgalmasabb kalandjait mutatja be – írtuk néhány éve. Most azonban a „sorozat” újabb része jelent meg, és az egzotikus Európát ismerhetjük meg a népszerű geológus új könyvében. Szintén az elmúlt ötven év kalandjaival. 
A világjáró tudós fél évszázad alatt töviről hegyire bejárta az öreg kontinenst. Állt fent Európa északi fokán, a Nordkapon, lesve az éjféli napot, sőt még északabbra, a Spitzbergákon, a 78. szélességi fokon is. Figyelte az Atlanti-óceán hullámait az európai szárazföld legnyugatibb pontjairól, sőt ha a Portugáliához tartozó Azori-szigeteket is figyelembe vesszük, akkor a nyugati hosszúság 25. fokáról is. Időzött a vén Európa legdélibb szigetein, Krétán és Cipruson. Keleti irányban a Kaukázus ötezer méter magas régióiba jutott. Fotózta és filmezte kontinensünk működő tűzhányóit, az Etnát, a Strombolit vagy éppen az izlandi Eyjafjallát. Tanulmányozta az Alpok, Skandinávia, Izland és a Kaukázus gleccsereit, és eközben többször került életveszélybe.
Juhász Árpád a gleccsereket tartja a Föld legjobb hőmérőinek, és e jégfolyamok rövidülése alapján meg van arról győződve, hogy biztosan van klímaváltozás, biztosan van globális felmelegedés. Nyolcvanévesen sem adta fel, legutoljára 2015-ben járta be legkisebb unokájával a Júliai-Alpok szurdokvölgyeit. A most megjelent Egzotikus Európa című könyvben pedig Juhász Árpád azokat az élményeit tárja az olvasók elé, amelyek személyesen vele történtek meg, és amelyikből kirajzolódik a vén Európa egy kevésbé ismert arca, az egzotikus Európáé.
Megosztás