Magyar sikerek Sanghajban

MEGJELENT: 2019. szeptember 6., péntek | SZERZŐ: Gábor Bálint

Nagydíjat és egy arany fokozatú elismerést kapott a Magyar Nemzeti Múzeum a Sanghajban megrendezett AVICOM F@IMP 2.0 online multimédia fesztiválon, amelyen díjakat nyert a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) és a Néprajzi Múzeum is.

Kép forrása

Az AVICOM a Múzeumok Nemzetközi Tanácsának (ICOM) tagszervezete, tagjai olyan kurátorok, tudományos és műszaki szakemberek, akik a múzeumokban, a kulturális intézményekben, a kiállításokban audiovizuális és új technológiákat alkalmaznak.
Az AVICOM Nemzetközi Múzeumi és Kulturális Örökségi Audiovizuális Fesztiválja, a F@IMP 2.0 a korábbi FIAMP Fesztivál online elérhető változata. A fesztiválra azok az ICOM-tagsággal rendelkező múzeumok nevezhetnek, amelyek innovatív technológiák, digitális hordozók segítségével korszerű módon formálják át és értelmezik a múzeumi élményt és a kiállítások üzenetét.
A F@IMP 2.0 online felülete (faimpavicom.org) lehetővé teszi a nemzetközi zsűri számára, hogy a benevezett alkotásokat hatékonyan értékelje. Idén tizenkét országból ötvenhét pályamű érkezett, a nemzetközi zsűri harmincnégy díjat osztott ki.
A Petőfi Irodalmi Múzeum a CSÁTH* A varázsló kertje című tárlattal (kurátorok: Molnár Eszter Edina és Sidó Anna, látványtervező: Mihalkov György) nevezett be a fesztiválra, és a kreatív kiállítási installációk kategóriájában bronz elismerésben részesült. A kiállítás egyik különlegessége, Csáth Géza családjának fotóhagyatéka. A fotográfiákon keresztül ráláthatunk egyrészt az író gyerekkori világára, másrészt az amatőr fényképészet és a családi albumok kezdeti korszakára.
Az író naplóiból kiderül, hogy édesapja szerzett egy különleges, akkoriban csak Amerikából rendelhető, privát használatra szánt fotógépet, amely nemcsak portrék, de tájképek készítésére is alkalmas volt. Édesapja így Szabadka első amatőr fotósai közé került, és ennek köszönhetően készültek el a családi képek.
Megosztás