Mit olvas Obama?

MEGJELENT: 2019. augusztus 16., péntek | SZERZŐ: Gábor Bálint

A közelmúltban írtunk egy kis összefoglalót arról, mit olvasnak a világ vezetői, s mások mellett Barack Obama olvasmánylistájáról is szó került. Ez alkalommal a leköszönt amerikai elnök a Facebookon tette közzé könyvajánlóját. Lássuk tehát, mit javasol a nyugdíjas elnök. 

Kép forrása

A lista élén a Pulitzer-díjas Colson Whitehead A Nickel-fiúk című könyve áll, amely Obama szerint helyenként megrázó olvasmány, amely azt is megmutatja, hogy a „Jim Crow-törvények” hogy szakítanak szét családokat még ma is. (Jim Crow az amerikai feketék egyik gúnyneve volt. A huszadik század első felében hozott, s a négerek elkülönítést előíró törvényeket nevezik Jim Crow-törvényeknek.) A fekete bőrű szerző kötete várhatóan októberben jelenik meg magyarul a XXI. Század kiadónál. 
Ugyancsak ajánlja az elnök a remek amerikai sci-fi-novellista, Ted Chiang új kötetét, ami Kilégzés címen májusban jelent meg magyarul az Agave Könyveknél. Ted Chiang kötetéről azt írta a neves olvasó, hogy a nagy kérdéseken való gondolkodásra késztet és a legjobb fajta science fiction.
Obama lelkesen ajánlja olvasásra Hilary Mantel Farkasbőrben című történelmi regényét, amely Thomas Cromwell bíborosról, illetve a Tudor Anglia intrikáiról szól. Itthon a Libri adta ki 2018-ban.
Obama ajánlja még a japán Murakami Haruki novelláskötetét, a Férfiak nő nélkült, ami magyarul tavaly jelent meg a Geopennél, illetve Nicholas Carr könyvét, ami itthon a Hogyan változtatja meg agyunkat az internet? címmel jelent meg 2014-ben a HVG Könyveknél.
Sajnos magyarul nem jelent meg az a három kötet, amit ez alkalommal ugyancsak figyelmünkbe ajánlott a volt elnök: Lauren Wilkinson kémregénye, az American Spy, ami Obama szerint jóval több, mint egy kémregény, Hope Jahren memoárja, valamint Téa Obreht új könyve.
Megosztás

Egypercesek

Látogatható örökség

Látogatható örökség

Azok a műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, ingyen és szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat

Borirodalom a Várkertben

A magyar bor hungarikum, a magyar kulturális hagyomány fontos része

Indul a Lázár Ervin Program

„Egyetlen esemény is képes megváltoztatni egy életet, beindítani egy tehetséget”

Célkeresztben a visegrádiak és a törökök

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Lumen Kávézóban és az A38 hajón várják az érdeklődőket

Amerikai elismerés Krasznahorkainak

Az évente több kategóriában odaítélt National Book Awardot az Egyesült Államok egyik legjelentősebb irodalmi díjának tartják