Olvass macskáknak!

Tavaly már írtunk egy nagyon szerethető amerikai kezdeményezésről, amelynek keretében olvasást tanuló gyerekek kutyáknak olvasnak fel hangosan. A Read to a dog projekt mellett most íme itt van a Read to a cat ötlet. 

Kép forrása

A dologban azonban van egy kis csavar. A kutyusoknak való olvasást könyvtárak szorgalmazzák, főleg azért, hogy az segítse a gyerekeket az olvasástanulásban. A macskák, mint tudjuk mások. Ők sokkal önzőbbek. Az új kezdeményezés középpontjában is a cicák állnak, nem a gyerekek. 
Az ötletet jegyző pennsylvaniai Animal Rescue League (Állatmentő liga) nevű állatmenhely szerint a program természetesen sok gyereknek segít az olvasási készségét fejleszteni, de a menhelyi állatoknak is jót tesz, mivel a macskák megnyugtatónak találják a ritmikus hangokat, így különösen élvezik a felolvasást és persze az is nagyon tetszik nekik, hogy felolvasó gyerekek mindig szívesen simogatják őket.
A program egyébként nem új, már 2013 augusztusában elindult és nagy népszerűségnek örvend. A dolog elég egyszerűen működik: önkéntesnek jelentkező gyerekek meséket olvasnak fel a macskáknak, amit a kisiskolások és menhelyen élő macskák is nagyon szeretnek. Nem várt fejleményként azokon a menhelyeken, ahol efféle program elindult, ugrásszerűen megnőtt a gazdit találó állatok száma. 
A macskák örömén túl – teszik hozzá a szervezők – a kezdeményezés mások mellett autista és sajátos nevelési igényű gyerekeknek is rengeteget segít az olvasásban. Mi több
Szóval nemcsak bájos, de igen-igen hasznos a pennsylvaniai ötlet. Lehet másolni.