Kutyák és könyvek

Nagyon vicces, kedves programmal segítik az amerikai könyvtárak az olvasástanulást. A Read to a dog projekt lényege, hogy az olvasást tanuló gyerekek kutyáknak olvasnak fel hangosan. 
Most az egyik hallgató-kutyus, Sting lett világhírű. 


Kép forrása

Számos amerikai könyvtár bekapcsolódott az elmúlt években az Olvass a kutyának! programba, mivel azt tapasztalták, hogy a kezdeményezés rendkívüli mértékben segíti a gyerekek olvasástanulását. Az állat nem javítja ki a betűkkel még nem nagyon boldoguló gyereket, a diákoknak nincs szégyenérzetük, ha hibáznak. A tapasztalatok szerint így sokkal szívesebben gyakorolják az olvasást és válnak jó olvasóvá.
Egy ilyen, könyvtári kutya lett a napokban világsztár. A tíz esztendős Sting a minnesotai könyvtár terápiás kutyája, de egy februári napon úgy alakult, hogy éppen senki nem akart felolvasni neki. Gazdája feltöltött egy fotót a szomorú kutyáról a Facebookra, ami hamarosan nagyon népszerű lett, több mint százezren nézték meg.
A lájkrengeteg mellett természetesen hirtelen felolvasótábora is lett a kutyusnak. Az egész országból özönlenek a megkeresések. Olyan is előfordult, hogy valaki azt kérte a könyvtárasoktól, hogy a telefonkagylót tegyék oda a kutya füléhez, mert ő a távolból olvas neki.
A dolog persze nemcsak kedves, de elgondolkodtató is. Tényleg ilyen egyszerű volna olvasásra biztatni a gyerekeket? Érdemes lenne itthon is megpróbálni…