Móricz száznegyven

Konferenciával, irodalmi túrával és koszorúzásokkal emlékeztek meg a száznegyven éve született Móricz Zsigmondra Tiszacsécsén, Szatmárnémetiben és Börvelyen. Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület által a történelmi Szatmár megye területén több partnerszervezettel együtt meghirdetett eseménysorozat az író szülőfalujában, Tiszacsécsén, a Móricz Zsigmond-emlékház kertjében koszorúzással vette kezdetét.

Kép forrása

A kétnapos rendezvénysorozat vendégei irodalmi tanácskozáson, majd a Móricz Zsigmond életéhez kötődő, környékbeli településeket érintő túrán vettek részt. Szatmárnémetiben folytatódott az irodalmi tanácskozás, majd a Móricz-túra, amely a börvelyi Móricz Zsigmond-szobor megkoszorúzásával zárult.
A rendezvénysorozatra Móricz Zsigmond születésének száznegyvenedik évfordulója adott alkalmat, de a település egy másik évfordulót is ünnepel, hiszen kilencven éve választotta díszpolgárává Móriczot.
Szili Katalin miniszterelnöki megbízott a tiszacsécsei koszorúzás után a sajtónak nyilatkozva méltatta az író emlékezetét: Móricz nagyon fontosnak tartotta az identitás megőrzését, nyelvünk, kultúránk, hagyományaink ápolását; ezzel a lelkiséggel kívánta szolgálni a magyarságot és a jövőt. Az identitás megőrzése ma is különösen fontos Európában.
Szili hozzá tette, a 2020-as évet az Országgyűlés a nemzeti összetartozás évének nyilvánította. Ez elegáns megfogalmazása a magyarság összetartozásra irányuló törekvéseinek, hangsúlyozva ugyanakkor a szomszéd országokkal fenntartott, kiegyensúlyozott kapcsolatok megőrzését is. A 21. század elején az igazságkeresés mellett az igazság kimondása is fontossá vált.