Hemingway Look-Alike

MEGJELENT: 2019. július 30., kedd | SZERZŐ: Gábor Bálint

Jó egy hete ért véget Key Westben a kilencedik Hemingway napok rendezvénysorozata, amelyen egyebek mellett az író hasonmásversenyét is megszervezik. Ez alkalommal egy hatvanegy éves, nyugdíjas bankár lett a Hemingway Look-Alike győztese. 

Kép forrása

A floridai Key Westben áll az író – ma múzeummá alakított – háza. Itt, pontosabban a ház mögötti, dolgozószobává alakíttatott garázsban írta munkának nagyrészét. Itt született a Halál délután, A Kilimandzsáró hava és sok más nagy regénye. 
Most pedig itt rendezik meg évről évre a Hemingway napokat. A július 16-21 közötti fesztivál események közé tartozik a próza és a líra felolvasás-sorozat, az íróról szóló szimpózium, illetve egy háromnapos a marlin-torna, amely a mélytengeri horgászat iránti szenvedélyére emlékeztet. Idén, születésének százhuszadik évfordulója alkalmából különféle emléktárgyakból rendeztek kiállítást a múzeumban. 
De van egy sokkal viccesebb programja is a fesztiválnak. Évről évre összegyűlnek itt az ősz hajú, tengerészszakállas Hemingway-rajongók, hogy közülük kiválaszthassák azt, aki legjobban hasonlít az íróra. Persze jobbára ugyanazok jönnek, így a Hemingway Look-Alike viadal győztesét egyfajta demokratikus rotációs rendszerven választják ki. Mindenki lehet egy kicsit Hamingway…
Illetve azért van, aki jobban. A 2016-os verseny győztesének ugyanis nemcsak fizimiskája hasonlít a nagy íróra, de neve is egyezik vele. Dave Hemingway azonban nem rokona az ünnepeltnek. Véletlen a névazonosság.
Megosztás

Egypercesek

Margó-díj a Vak majomért

Margó-díj a Vak majomért

Fehér Boldizsár vehette át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díjat

Cash or Die, avagy mesés pénzek kultúrája

Közgazdászoknak, kótyavetyélő milliárdosoknak, koldusbotra jutott tőzsdecápáknak kiemelten ajánlom

42. Képregénybörze, meg minden

A vasárnapi képregényfesztivál kihagyhatatlan program

Határtalanul Marosvásárhelyen

Negyvenegy kiadó összesen tizenöt-húszezer könyvcímmel várja az olvasóközönséget

Két író Közép-Európából

Két irodalmi Nobel-díjas nevét jelentette be a Svéd Akadémia csütörtök délután Stockholmban