Megbocsátható-e a pedofília?

Nehezen vagy teljesen soha ki nem beszélt témáról írt könyvet Péterfy-Novák Éva. Az apád előtt ne vetkőzz című regény a pedofília feltérképezésére vállalkozik, mégpedig egy család életén keresztül, ahol egy közösségben él elkövető és áldozat.

Kép forrása

Nemrég néztem meg Gaspar Noé, francia rendező Eksztázis című új filmjét, s a brutális naturalizmusáról ismert alkotó most sem okozott csalódást, kiborítóan durva volt a film. Noé első filmjét is láttam korábban, az Egy mindenki ellen egy gyilkos szándékú, elborult elméjű, minden tekintetben emberi mivoltából kivetkőzött és kivetkőztetett pedofil apáról szól, aki börtönévei után, ellehetetlenülése miatt ott folytatja, ahol abbahagyta, csak még súlyosabban. Az ábrázolás még annyiban is rendkívül erősre sikeredett, hogy a történetet maga a szadista pedofil narrációjában nézhetjük végig. 
Péterfy-Novák Éva ennél sokkal árnyaltabban, kifinomultabban, a valóság talaján próbált maradni, így Az apád előtt ne vetkőzz című regénye előtt számos interjút készített pedofilok áldozataival. A regény nemcsak a tabuk, a hallgatás oszlopának ledöntését hozta, hozhatja el, de komoly mélységében mutatja be – ez esetben – a családon belüli gyerekmolesztálás, szexuális zaklatás meglehetősen nyomasztó témáját. Amolyan szakértői könyv is ez, hiszen Gaspar Noé „hőse” ugyan első kézből tudósít, hogy mi megy végbe fejében, amikor gyerekére ront, de korántsem elemző módon kapja a közönség az információkat, míg Péterfy-Novák következetesen felépített története a pedofília feltérképezésére tesz kísérletet. 
A könyv bizonyára többször is szerepelni fog a különféle médiumok magazinműsoraiban, rovataiban, hiszen ezt a súlyos problémát nem lehet elégszer színre, napvilágra vinni. A világos értés, megértés, tisztánlátás érdekében most itt ez a könyv, melyben olyan kérdések mentén tárul elénk a pedofília, mint, például: örökletes-e, betegsége-e, kivédhető-e, átbeszélhető-e, nyilvánosság elég vihető-e, megbocsátható-e a pedofília? A válaszokat ezúttal az olvasónak kell megadnia.