Női beszély

A 90. Ünnepi Könyvhéten mutatták be Horváth Júlia Borbála Női beszély című új kötetét, amelyben a kutató-szerző a nők közéleti és politikai szerepvállalását és annak történeti hátterét dolgozta fel.
Aki a könyvhét alkalmával nem találkozott a kötettel, vagy nem tudta kérdéseit feltenni a szerzőnek, azokat várja június 20-án, csütörtökön 17 órától a Kölcsey Ferenc Olvasókör, a KSH Könyvtár és a Könyvtárellátó a KSH-könyvtár Bibó-termében (Budapest, II. Keleti Károly u. 5.)

Kép forrása

Dr. Horváth Júlia Borbála kulturális antropológus több kötetben is foglalkozott a női lét kérdéseivel. Provokatív címmel jelent meg tavaly az Anyádat!, amelyben húsz nő életének egy-egy epizódja elevenedik meg. Az újszülött, aki csak lány lett, a serdülő, akit az apja fürdet szemérmetlenül, a bakfis, akit vörösre hógolyóznak az osztálytársak, a gyógyszerésznő, akit istápolt hajléktalanja... Korábbi könyve, az Újnőkorszak azt a kérdést boncolgatja, milyen változásokat, problémákat idézett elő a nők egyenrangúvá válása.
Az új kötet, a Női beszély arra kérdez rá, hogy az emancipálódott nők miért találják nehezen önálló hangjukat, és a patriarchátus alakította rendszerbe simulva hogyan próbálnak helytállni, miképpen élnek a publicitás adta lehetőségekkel, valamint, hogy megnyilvánulásaikban hasonló hatásfokot érnek-e el, mint a gyakorlottabb férfitársak.
A szerző felvetése szerint a nyilvánosság előtt megjelenés minden időben a dominanciát, és a hatalmi státus kialakításának lehetőségét jelentette, nem mindegy tehát, ilyen alkalmakkor a nemek milyen arányban érvényesíthetik nézeteiket. 
Dr. A. Gergely András kulturális antropológus, címzetes egyetemi tanár – aki a rendezvény vendége lesz – úgy nyilatkozott a könyvről: „Korszakos összegzés tehát mindez, számos tudományterület számára konfrontációs felület, kihívó meglátások gyűjteménye, s az előtörténet és a kortárs "utótörténet" révén nemcsak a jelenkor, hanem a belátható jövő felé megtett út egyik tudományos mérföldköve is.”
Mellette és persze a szerző mellett a rendezvény vendége lesz Dr. Nagy Beáta a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, Dr. Tóth Pál Péter demográfus, szenior kutató. A beszélgetés moderátora pedig Rácz András, a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője lesz. 
Izgalmas, vitára ingerlő beszélgetés részesei lehetnek az érdeklődők csütörtök délután a KSH-könyvtárban.