Múzeum éjszakája a temetőben

Kissé bizarr, de a Múzeum éjszakájának küldetésével egybecsengő üzenettel – számos különleges programmal, kiállítással, tematikus sétákkal, játékkal – várja az érdeklődőket a Nemzeti Örökség Intézete szombaton a Múzeumok éjszakáján a Fiumei úti sírkertben.

Kép forrása

A program tizennégy órakor elkezdődik; húsz józsefvárosi diák a száz éve elhunyt festőóriás, Csontváry Kosztka Tivadar talán leghíresebb képét, a Magányos cédrust festheti meg a FessNeki kezdeményezés keretében a sírkertben.
Ezt követően a gyerekprogramok lesznek, kreatív és ügyességi játékokat tartanak Így nevelj hőst, így legyél hős! címmel, majd időszaki kiállítás nyílik Fejedelmek utolsó útja – Rákóczi és társai újratemetése címmel.
1906-ban mintegy ötven év előkészítés után vonattal szállították haza II. Rákóczi Ferenc hamvait Rodostóból. A tárlat kifejezetten a hazaszállításra fókuszál, láthatóak lesznek Ferenc József császár és Tisza István, valamint Wekerle Sándor miniszterelnök levelezései a témában, lesz anyag a rodostói magyarok utcájáról, a temetésről. A program a Rákóczi-emlékévhez kapcsolódik.
A délután folyamán több tematikus sétát tartanak a sírkertben. Az egyik vándorló festőink, köztük az ott nyugvó Csontváry, Mednyánszky László, Munkácsy Mihály és Csók István nyomába ered, kapcsolódva ahhoz, hogy az utazás az idei Múzeumok éjszakája egyik központi témája. 20 órától Síron túli utazások címmel a magyar irodalom nagyjainak képzeletbeli vagy valós utazásait mutatják be a Proscenion Drámaszínpad művészeinek segítségével. A társulat a 22 órakor induló rendhagyó lámpás sétán is előad jeleneteket a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhelyen.