Íróképzés Hajdúböszörményben

MEGJELENT: 2019. június 11., kedd | SZERZŐ: László T. András

A kreatívírás-oktatás kerül a középpontba a 8. Hajdúböszörményi Írótáborban, amelyet július 16. és 20. között rendeznek meg. A táborban olyan fiatal tehetségek, elsősorban középiskolások vesznek részt, akiknek már vannak saját írásaik, és neves írók, költők útmutatásai alapján szeretnének tovább fejlődni. 

Kép forrása

Az írószemináriumokon nyolc iskolavezetőtől tanulhatnak a diákok, akiket a költők és írók szembesítenek írásaik gyengeségeivel, hibáival és erősségeivel. Az oktatás célja elsősorban az, hogy a fiatalok megtanulják, hogyan ne írjanak rosszat. 
A tábor versírás szekciójában Áfra János, Babiczky Tibor, Deres Kornélia, Kemény István és Magolcsay-Nagy Gábor, a prózai szekcióban pedig Berta Zsolt, Sopotnik Zoltán és Vörös István tanítja a diákokat, akiknek a pályáját a továbbiakban is segítik majd, a színvonalas írásoknak pedig publikálási lehetőséget biztosítanak.    
Az ötnapos rendezvényen Szabó Imola Julianna, Jenei Gyula, Géczi János és Likó Marcell részvételével kötetbemutatókat, előadásokat, beszélgetéseket is tartanak. Esténként koncertekkel várják az érdeklődőket. Fellép többek között a Ruby Harlem, a Másik oldal és a Retronome zenekar. 
Az írótáborok között az elmúlt években a hajdúböszörményi Kelet-Magyarország egyik legnépesebb rendezvénye lett. Az idei programokon mintegy száz fiatal részvételére számítanak, közöttük határon túli – Erdélyből, a Vajdaságból és Kárpátaljáról érkező – tehetségekre is.
Manapság egyre divatosabb az író-, költőképzés, többségében – Hajdúböszörményre ez természetesen nem vonatkozik – egyszerűen pénzszerzésről van szó. Unatkozó, magukkal mit sem kezdeni tudó feleségek, megviselt szépasszonyok, kiélt belvárosi figurák gondolják úgy, befizetnek a szép összeget, eljárnak íróságot tanulni, s menten Dosztojevszkij, vagy éppen Petőfi Sándor lesz belőlük. Szó se róla, nem bánom én, ha harc hát legyen harc. A végén még írótúltermelés lesz. 
Azért reménykedem: szegény eszkimóknak így is jut majd fóka.

Megosztás