A könyv világa Prágában

MEGJELENT: 2019. május 15., szerda | SZERZŐ: Thurzó Gábor

Dél-Amerika volt a díszvendége a 25. prágai nemzetközi könyvvásárnak és irodalmi fesztiválnak. A rendezvényen részt vett Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író is. 

Kép forrása

A Svet knihy (A könyv világa) nevet viselő négynapos fesztivál és vásár középpontjában idén a latin-amerikai irodalom állt. Ebből az alkalomból Prágába látogatott Mario Vargas Llosa Nobel-díjas perui író, valamint Bernardo Carvalho, Rodrigo Fresán, Álvaro Enrique, David Unger, Mariana Enríquez és más latin-amerikai írók, akik különböző fórumokon mutatták be műveiket és a latin-amerikai irodalmat, de mellettük mások, például Herta Müller romániai származású Nobel-díjas német író is beutatkozott a cseh fővárosban.
A nemzetközi könyvvásár több mint kétszáz standján és sátrában harmincegy ország könyvkiadói képviseltették magukat. A kiállított könyvek egy részét a rendezvény utolsó napján meg is lehetett vásárolni.
Magyarországot a Publishing Hungary program keretében, a Balassi Intézet támogatásával idén is több tucatnyi kötet képviselte önálló nemzeti standon. Megtalálhatók voltak köztük a legújabb magyar irodalmi alkotások, számos magyar könyv cseh fordítása és értékes művészeti albumok is. A rendezvényen Gyukics Gábor, Jónás Tamás, Kovács Eszter, Mészáros Andor író-olvasó találkozókon vett részt. Az utóbbi években átlagosan évente mintegy nyolc-tíz magyar könyv jelent meg cseh fordításban. Magyarország 2014-ben volt a prágai könyvvásár díszvendége. 
A vásár négy napja a kiállított könyveken kívül számos irodalmi, valamint könyvkiadással és -terjesztéssel kapcsolatos fórumot, szerzőkkel és kiadókkal való beszélgetést, színházi előadást és filmvetítést rendeztek. Tavaly mintegy negyven ezren keresték fel a prágai könyvvásárt és idén is hasonló érdeklődés mellett zajlott a seregszemle.
Megosztás