Szvoren Edina Libri-díjas

MEGJELENT: 2019. május 20., hétfő | SZERZŐ: László T. András

Szvoren Edina Verseim című novelláskötete nyerte a 2019-es Libri irodalmi díjat. A közönségdíjat Krusovszky Dénes Akik már nem leszünk sosem című regénye kapta.

Kép forrása

A 2016-ban alapított díj az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit díjazza, célja, hogy felhívja a figyelmet a kortárs magyar irodalom kiemelkedő műveire.
A tíz döntős művet a magyar kulturális élet több mint száznegyven képviselőjének javaslata alapján választották ki. Az irodalmi díj győzteséről ötfős szakmai zsűri döntött, amelynek Fullajtár Andrea, Szilágyi Zsófia, Bálint András, Beck Zoltán és Károlyi Csaba volt tagja. A közönségszavazáson idén már huszonegyezren szavaztak kedvencükre a tíz döntős mű közül.
„Szvoren Edina a hatásvadászat legcsekélyebb nyoma nélkül ír ... prózája egyszerre nagyon profi és nagyon emberi, nem túl vidám, mégis tele van humorral. Emberábrázolása következetes, nyelvhasználata mesteri. Írásaiban az információ visszatartásának nagy művésze, mindent tud az elbeszélői technikákról ... Ma talán ő tud a legjobban novellát írni a kortárs magyar irodalom alkotói közül” – mondta Károlyi Csaba irodalomkritikus.
Az Akik már nem leszünk sosem a leginkább költőként, publicistaként és rádiókritikusként ismert Krusovszky Dénes első regénye. Beck Zoltán szerint Krusovszky regénye korszakos mű, „a köztesség generációjának regénye; azé a generációé, amelyikben már nem él az a reflektálatlan hit, hogy van, hogy lehet mit továbbadni az utánuk jövőknek.”
A nyertesek két-kétmillió forintot és összesen harmincmillió forint értékű médiatámogatást kapnak.
Megosztás