Arnault börtönbe megy

Bár ma már egyre kevésbé érdekes, a Nobel-díj botránysorozat úgy kerek, ha megírjuk: hiába fellebbezett, le kell töltenie börtönbüntetését Jean-Claude Arnault-nak, a stockholmi kulturális élet prominens figurájának, akinek komoly szerepe volt abban, hogy elmaradt a 2018-as irodalmi Nobel-díj kihirdetése. 

Kép forrása

Arnault két és fél évre börtönbüntetést kapott nemi erőszakért. Katarina Frostenson svéd költő- és írónő – az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia egyik volt tagjának – francia származású férjét tavaly ítélték el egy nő 2011-ben történt kétrendbeli megerőszakolásáért. Az áldozat egyike annak a tizennyolc nőnek, akiket a Dagens Nyheter című lap egy 2017 végi cikke szerint a kulturális menedzser szexuálisan bántalmazott. A férfi tagadja bűnösségét és persze fellebbezett. A svéd legfelsőbb bíróság azonban kedden elutasította a fellebbezését, így Jean-Claude Arnault-nak le kell töltenie a kiszabott büntetést. 
A szexuális bántalmazási ügy egyike volt azoknak a botrányoknak, amelyek a Svéd Akadémia munkájának ellehetetlenüléséhez, s így a tavalyi irodalmi Nobel-díj kihirdetésének elmaradásához vezettek. Most, hogy Arnault börtönbe vonul, felesége pedig idén távozott a Nobel-díj testületből, láthatóan tisztul a kép a jeles elismerést jelentő irodalmi díj körül. 
Mint arról a minap beszámoltunk, ebben az évben a tavalyi díjat is átadják, tehát most két irodalmi Nobel-díjasunk lesz.