Francia írónő kapja a pszeudo-Nobel-díjat

Maryse Condé francia írónő kapja az Új Akadémia alternatív irodalmi Nobel-díját. A svéd írókból, színészekből, újságírókból és a kulturális élet más szereplőiből létrejött testület – mint arról korábban beszámoltunk – azt követően alakult meg, hogy kiderült: a Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémián kitört botrány miatt legalább egy évvel elhalasztják a 2018. évi irodalmi díj átadását.

Kép forrása

Az idei irodalmi Nobel-díj átadását májusban halasztották el, a Svéd Akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson és férje, Jean-Claude Arnault botránya miatt. Az akadémián lezajlott belső vizsgálat szerint Arnault felesége révén előre értesült az eredményekről és éveken át szivárogtatta a nyertesek nevét. A hónap elején azonban nem ezért, hanem kétrendbeli nemi erőszak miatt két év börtönbüntetésre ítélték. A botrány miatt a Svéd Akadémia számos tagja, köztük az elnök is lemondott, a testületben új szabályokat vezettek be, és a díj presztízsének megőrzése érdekében egy évvel elhalasztották az idei kitüntetés átadását. 
Ekkor jelent meg az új szervezet, amelynek tagjai ezt írták közleményükben: „Azért alapítottuk meg az Új Akadémiát, hogy emlékeztessük az embereket: az irodalomnak és a kultúrának a demokráciát, az átláthatóságot, az együttérzést és tiszteletet kell hirdetnie privilégiumok, arrogáns előítéletek vagy szexizmus nélkül”. Amiből mindjárt sejthető, hogy korunk ultrabaloldali ideológiáját képviseli a pszeudo-Nobel-díjat osztogató svéd értelmiségi csoport. 
Nem is okoztak csalódást a haladó emberiségnek, mikor győztesként a fehér, európai gyarmati hagyatékok felszámolásáért küzdő francia írónőnek adta a díjat. „Munkáiban a gyarmatosítás pusztításait, a gyarmatosítás utáni káoszt olyan nyelven fogalmazza meg, mely egyszerre precíz és magával ragadó” – írta az Új Akadémia. A francia anyanyelvű, fekete bőrű, s karibi származású Condé ismert művei között szerepel a szálemi boszorkányperekkel foglalkozó Moi, Tituba, Sorciere Noire de Salem (Én Tituba, Szálem fekete boszorkánya) című és a nyugat-afrikai Bambara-birodalom történetét feldolgozó 1980-as Segu című regénye. 
A testület korábban bejelentette, hogy december 11-én, egy nappal a díj ünnepélyes átadása után az Új Akadémia feloszlik.