Bezár Terézváros csodálatos könyvtára

Az Andrássy út 52. szám alatt működő könyvtár ezen a héten tart nyitva utoljára. A majdnem nyolcvanöt évig működő könyvtár története a Hunyadi tér 3. szám alatt kezdődött, amely már megnyitásakor, 1924-ben is szűkös volt, és az évek során megnövekedett olvasói igények miatt egyre kisebbnek bizonyult. Mára sajnos a csodálatos Andrássy úti fiók is kicsi lett. 

Kép forrása

1934-ben Liber Endre helyettes polgármester közreműködésével a főváros az Andrássy út 52. sz. alatti első emeleten lévő hatszobás lakást vette bérbe, amely a Haggenmacher család bérpalotájának épült még az 1880-as években. A bérház legszebb lakásában rendezkedhetett be a könyvtár mintegy 300 négyzetméteren: az egykori bálteremben kapott helyett a kölcsönző, a kisebb szalonokban pedig a két könyvraktár, olvasószobát is kialakítottak, illet egy kis fiókvezetői iroda is a könyvtár része volt.
A palota építésze az a Schmahl Henrik, akinek nevéhez fűződik a Párisi udvar és az Uránia mozi épülete is.

A könyvtárhasználók főként a diákok voltak, de az irodalmi kávéházak közelsége miatt számos nagy művészünk – például Karinthy Frigyes, Szép Ernő, Kodály Zoltán vagy Kovács Margit – is innen szerezte be az olvasnivalót.

A könyvtár történetének különös momentuma, hogy – bizonyára az egyetlen hazai kulturális intézményként – kölcsönzésre még Budapest ostroma alatt is volt lehetőség. Csupán 1944. december 30. és 1945. január 18. között tartottak zárva, ugyanis a Terézvárosban ekkor dúltak a leghevesebb harcok. 
1960-ban a kerületi tanács tehermentesíteni akarta a 10-es fiókot, azt tervezték, hogy a kerületben több kisebb fiókot hoznak létre, illetve az Andrássy úti egységnél ötször nagyobb könyvtárat építenek valahol. Mindez nem valósult meg, viszont 1973 márciusában eredeti szépségében állították helyre az egykori nagypolgári lakás környezetét, és a bútorzatot.
Az Andrássy úti könyvtár azonban most bezár. A szolgáltatás 2018 szeptemberétől a Kertész utcába költözik – ideiglenesen. Ha minden jól megy, hosszabb idő után pedig az egyesített könyvtárak egy új, Teréz körúti épületben várják a belváros olvasóközönségét, illetve mindenkit, aki kíváncsi a FSzEK legújabb fiókintézményére.

forrás