Kincset érő aláírás

Csaknem kétmillió forintot fizettek József Attila Döntsd a tőkét, ne siránkozz című, 1931-es verseskötetének (tévesen) dedikált példányáért az Antikvárium.hu online árverésén. 

Kép forrása

A 22. Dedikált könyvek árverésén 223 egyedileg válogatott tétellel várták az érdeklődőket az aukciós platformon. A könyvakció rekordere a csaknem száz évvel ezelőtt betiltott és elkobzott Döntsd a tőkét, ne siránkozz című kötet lett, egymillió forint felett zárt a gróf Apponyi emlékirata, Gárdonyi Géza regénye, Molnár Ferenc dedikált kötete, és sokat fizettek Santana lemezéért és szovjet űrhajósok aláírásaiért is.
A Döntsd a tőkét, ne siránkozz című József Attila verseskötet eredeti kiadása nagyon ritka darab, dedikált példánya még inkább az, árveréseken is ritkán szerepel – ezúttal rekordösszeget, 1 millió 830 ezer forintot fizettek érte. Ez volt a költő negyedik kötete, amelyet megjelenése után nem sokkal izgatás vádjával betiltottak, példányait elkobozták. A most elkelt darabot a gyűjtők számára még különlegesebbé teszi, hogy a szerző dedikációjában a címzett nevét pontatlanul írta: Pollatschek Sándorné helyett Pollacsek Sándornénak szól a dedikáció, aki a baloldali értelmiség köreihez tartozott.