A negyedik majom, kicsit hetedik is, bárány is

A Hetedik és A bárányok hallgatnak hangulatát idézi, ráadásul egy olyan halott sorozatgyilkossal, akit egyhamar nem felejtünk. Ezt ígéri J.D. Barker A negyedik majom című, április közepén érkező thrillerében.

Kép forrása

Számos sorozatgyilkos történet akadt a kezünk ügyébe a közelmúltban: mint Fiona Cummins az Eljön – Egy sorozatgyilkos, aki eljön a csontjaidért című könyve, de írtunk a profilozás profi atyjáról, John E. Douglas-ről is nemrég, aki megalapozta a sorozatgyilkosok utáni nyomozás elméletét.
J.D. Barker A negyedik majom című könyve kissé más. A többek közt a Private Vegas-t jegyző James Patterson egyszerűen A negyedik majom nyitányát nevezte az egyik legjobbnak, amit az utóbbi években olvashatunk. A szintén pályatárs, Jack Ketchum szerint manapság a regényekben szereplő sorozatgyilkosok mind egyformák, így komoly szellemi munka és körmönfont tervezés kell ahhoz, hogy valaki kitaláljon egy olyat, amelyik különleges. A negyedik majomban viszont Barker pontosan ezt teszi.
A hátborzongató történetben a kiadó szerint a Hetedik és A bárányok hallgatnak hangulata találkozik, miközben a szerző remekül gondolja végig és újítja meg a sorozatgyilkosokra épülő történeteket egy olyan főgonosszal, akit egyhamar nem felejtünk el.
A sztori nyitányában meglepő módon meghal a már régóta keresett sorozatgyilkos. Chicago utcáit ugyanis már öt éve rettegésben tartja a Négy Majom Gyilkos, aki fiatal lányokat rabol el és különösen kegyetlen módon kínoz és öl meg. Hosszú ideig nem sikerült a rendőrségnek a nyomára bukkanni, mígnem egy buszmegállóban történt halálos közlekedési balesetnél elütik a rettegett sorozatgyilkost. Sam Porter nyomozónak a gyilkos naplója alapján azonban a balesetnél még durvább ügyben kell nyomoznia. A Négy Majom Gyilkos feljegyzéseiből kiderül ugyanis, hogy mielőtt meghalt, elrabolt egy újabb lányt, akit meg kell találni.
A sorozatgyilkos naplóját olvasva Sam Porter belemerül a pszichopata tudatába és különös élettörténetébe, és olyan dolgokat talál, amikre nem lehet felkészülni. Közben egy csak fogy az idő, és a Négy Majom Gyilkos még a túlvilágról is gúnyt űz a rendőrségből ebben a mesterien megírt, lebilincselő thrillerben…