Júdás elszabadul az űrben

Cselszövés, ármány, árulás háború a földönkívüliekkel – mindez egy történetben a Pandóra csillaga folytatásában, Peter F. Hamilton Judás elszabadul című kötetében. Az izgalmas űroperában a teljes emberi faj kerül veszélybe.

Kép forrása

A Publishers Weekly kritikája szerint, aki belekezd a Pandóra csillaga című regénybe, többé nem tudja letenni. Sőt: a könyvvel Peter F. Hamilton bebizonyította, hogy az intelligens űropera nem ellentmondásos kifejezés – írtuk nemrég a brit sikerszerző 2380-ban játszódó csillagközi története kapcsán. 
A Nemzetközösség-saga izgalmas sztorija pedig a Júdás elszabadul című, szintén dupla kötettel folytatódik. A Pandóra csillagában kiderült, hogy a csillagok közé lépett emberiség korszakát sikeresen manipulálta egy titokzatos idegen lény, a Csillagutazó. A cselszövései miatt pedig könyörtelen háború vár a Csillagközi Nemzetközösség világaira. A küzdelem akár az emberi faj pusztulásához is vezethet. Paulo Myo nyomozónak és a Nemzetközösség politikai elitjének köszönhetően azonban fény derült a Csillagutazó létezésére. Céljuk pedig nem más, minthogy véget vessenek a rejtélyes, ugyanakkor félelmetes földönkívüli ármánykodásának.
Közben folytatódik a Dyson Alfáról kiinduló invázió. Az ellenség tucatjával foglalja el a Nemzetközösség világait. A földi hadiflotta elkeseredett elszántsággal veti magát a küzdelembe. Óriási fegyverkezési harc kezdődik az emberiség és a földönkívüliek között, akiket talán a Csillagutazó is segít. De talán még az is elképzelhető, hogy az igazság ennél is sokkal szörnyűbb…
A történet másik főhőse Mark Vernon, aki egy valóságos ezermester mérnök. Olyan űrhajók elkészítésében vesz részt, amelyek alkalmasak lesznek a leggazdagabbak kimentésére, ha az emberiség esetleg elveszítené a háborút. Egyszer csak váratlan látogató, Nigel Sheldon, a Nemzetközösség megteremtője érkezik hozzá, aki egy aprónak tűnő szívességet kér. 
Közben a háború egyáltalán nem úgy alakul, ahogy azt az emberek szerették volna. A túléléshez elengedhetetlen a befolyásos földönkívüli megsemmisítése. Paula Myo pedig azt nyomozza, hogy ki lehet, aki megpróbálja elszabotálni az emberiség ügyét, ki az, aki hajlandó feláldozni az egész emberi fajt?