Eltűnt csillag nyomában

A Publishers Weekly kritikája szerint, aki belekezd a Pandóra csillaga című regénybe, többé nem tudja letenni. Sőt: a könyvvel Peter F. Hamilton bebizonyította, hogy az intelligens űropera nem ellentmondásos kifejezés.

Kép forrása

Peter F. Hamilton a nyolcvanas évek végén kezdte írói pályáját, igazán ismertté viszont a kilencvenes évek második felében vált a Night’s Dawn trilógiájának köszönhetően. A sci-fi-szerző először különféle magazinokban publikált, majd 1993-ban megjelent első regénye. Azóta már tizenkét kötetet adott ki. Az ötvennyolc éves brit író első tíz regénye pedig több mint kétmillió példányban kelt el, így ő minden idők legolvasottabb brit sci-fi-szerzője. Magyarul már olvashattuk az Eltékozolt ifjúság című regényét, melyben a híres, hetvennyolc éves feltaláló újra húszéves lesz. Hamilton emellett egy monumentális duplakötettel, „klasszikusabb” sci-fivel is megtalálható a magyar könyvesboltokban. A Nemzetközösség-saga története, melynek nyitó darabja, a Pandóra csillaga két kötetre bontva jelent meg, ugyanazzal a borítóval. 
A történet 2380-ban játszódik, amikor már az emberiség több mint hatszáz bolygót kolonizált. A felfedezett planétákat pedig féregjáratok kötik össze. A Föld-központú Csillagközi Nemzetközösség egy békés, gazdag társadalommá vált, melyben a lakosok a megfiatalító eljárásnak köszönhetően évszázadokig élhetnek.
Ebben az óriási és hosszú életű világban azonban Dudley Bose csillagász felfedezi, hogy egy több mint ezer fényévre lévő csillag váratlanul eltűnik. Mint kiderült, a csillagot bebörtönzi egy emberi elmével felfoghatatlan méretű erőtér. Emiatt a Nemzetközösség nyugalma felbolydul, és persze mindenáron ki akarják deríteni, hogy mi történt. Hagyományos féregjáratok azonban nem érnek el egy ilyen messzi bolygót, ezért meg kell építeni az első, fénysebességnél gyorsabb utazásra képes csillaghajót. 
Elkészültét követően a Második Esély Wilson Kime kapitánnyal, a régi dicsőséges időket hajszoló egykori NASA pilótával elindul a történelmi jelentőségű expedícióra…