A Setét Torony alapja

Újabb Stephen King történet kerül a mozikba: augusztus elejétől látható az amerikai szerző sci-fi–fantasy kikacsintása, a Setét Torony regénysorozat alapján készül film. A King-i alaptörténet nyolc kötetet élt meg eddig.

Pár nap és már látható is a mozikban a Setét Torony című film Matthew McConaughey és Idris Elba főszereplésével. Sokat is várnak tőle az alkotók, a két színész mellett pedig talán még inkább előrevetíti a sikert az, hogy a mozi a horrormágus, Stephen King regénysorozata alapján készült. 
Az amerikai író találta ki ugyanis még 1982-ban a Setét Torony világát és történeteit, melyből egy nyolcrészes széria lett. Az első kötet harmincöt éve jelent meg, míg az eddigi utolsó 2012-ben. Műfajában azonban eltér a megszokott King-i sztoriktól, hiszen a Setét Torony teli van sci-fi, fantasy elemekkel, de még némi westernnel is, természetesen a tőle megszokott horror mellett. A sorozat kötetei (A harcos, A hármak elhívatása, a Puszta földek, a Varázsló és üveg, a Callai farkasok, a Susannah dala, A Setét Torony, az Átfúj a szél a kulcslyukon) eddig már negyven országban, több mint harmincmillió példányban keltek el. 
A regényfolyam egyes darabjai önállóan is megállják helyüket, ám termesztésen a kötetek együtt alkotnak egy kerek egészet. Setét Torony című sorozatának megírásában King-et bevallottan több klasszikus is inspirálta, mint: J. R. R. Tolkien A Gyűrűk Ura trilógiája, Sergio Leone klasszikus filmje, A Jó, a Rossz és a Csúf, valamint az Artúr király körüli mondák és L. Frank Baum Óz, a csodák csodája című munkája is. 
A történet főhőse Roland Deschain, aki a legendás torony megtalálására indul, amely valamennyi létező és lehetséges világ középpontja. Roland egyébként saját világának-civilizációjának utolsó képviselője, egyetlen célja pedig, hogy elkapja ellenségét, a feketébe öltözött embert. Útja során pedig végtelen sivatagokon, lepusztult vidékeken át, elkorcsosult emberekkel, mutánsokkal megküzdve üldözi célpontját. 
Közben persze számtalan kérdés felmerül: Miért is kell eljutnia a Setét Toronyba? Ki a feketébe öltözött ember? Talán a titkok ismerője, egy varázsló vagy esetleg maga a Sátán? Mindezekre persze választ kapunk Roland kalandjai során.