Lemondott Keresztury

Meglepő, tulajdonképpen előzmények nélküli döntést jelentett be a litera.hu. A lap korábbi főszerkesztője, Keresztury Tibor 2017. április 18-án közös megegyezéssel távozott a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének éléről. 

A döntés mögött nem áll semmiféle magyarázat, s egyelőre csak találgathatunk, a könyvpiac és a könyves közélet melyik eseménye adta meg a végső lökést ahhoz, hogy Keresztury Tibor felálljon az MKKE igazgatói székéből. 
Emlékeztetőül érdemes felidézni, hogy az egyesülés vezetője januárban egy sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a könyvpiac egyik jelentős problémáját az állami támogatási rendszer aránytalansága. Ezenközben – az állami támogatásoktól függetlenül, sőt azok ellenére – recsegve omlott össze a könyvpiac egyik legnagyobb szereplője, az Alexandra áruházlánc. 
A dolog azért is elgondolkodtató, mert néhány évvel ezelőtt már jól látszott, hogy rendkívül nagy bajok vannak a Matyi-birodalomban, s akkor nem utolsó sorban az MKKE támogatásának köszönhetően tudott pár évet még túlélni a cégcsoport. Most mindenesetre úgy távozott a könyvpiacról, hogy hagyott maga mögött jó három milliárdos tartozást. 
A MKKE az könyves kereskedőház csődjével semmit nem tudott kezdeni, ezért öt hazai könyvkiadó megalakította a Magyar Könyvkiadók Érdekvédelmi Szövetségét, az MKÉSZ-t, amely egyéb kezdeményezések mellett pertársaságot is alapított, hogy visszaszerezzék a csődbe ment könyvhálózattól az eladott könyvek után járó jutalékot.
Keresztury egyébként 2015. október 1. óta áll a könyvszakmai szervezet élén. Utódjáról a MKKE májusi taggyűlése fog majd dönteni.