A végzet fegyvereként nyomoz az ókor detektívje

Újabb rejtélyes ügyet kap az ókor magánnyomozója. Gordianus ezúttal is egy emberölési ügyben nyomoz, most viszont a Római Birodalom déli szegletében. Az idő ráadásul sürgeti: a kegyetlen megtorlás előtt kell felderítenie a gyilkosságot. A végzet fegyvere című kötettel folytatódik Steven Saylor sikeres sorozata. 

Valós eseményeken alapuló bűnügyi regény, sőt mindjárt egy sorozat. Ez nem más, mint Steven Saylor amerikai író világhíres szériája, melyben Gordianus, talán a történelem első magánnyomozójaként derít fényt rejtélyes ügyekre, gyilkosságokra – kezdtük a remek és óriási sikert arató széria, illetve a sorozatnyitó kötetének, a Római vérnek a bemutatását a minap
Gordianus első ügye után azonban nem dőlhetett hátra, hiszen még további tizenkét esetet kellett felderítenie, melyek mindegyike – a Booklist szaklap szerint – hiteles és érdekfeszítő. Mindemellett pedig a történelmi és a bűnügyi regények elemeit vegyítve, részletesen mutatja be a Római Birodalom mindennapjait. A mindennapokhoz azonban most hozzátartozik egy titokzatos gyilkosság, két szökött rabszolga, ráadásul mindössze öt nap van hátra a kegyetlen megtorlásig.
A Római vér gyilkossági nyomozása után tíz év telt el. Legújabb ügye miatt pedig most Gordianus kénytelen elhagyni szeretett városát. Délre utazik ugyanis, hogy az egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb római polgár, Marcus Crassus megbízásából egy politikai vonatkozásokkal is terhelt gyilkossági ügyben nyomozzon. Baiaében a szörnyű tett elkövetésével két rabszolgát vádolnak, akik állítólag a lázadó Spartacus seregébe menekültek az igazságszolgáltatás és Crassus pusztító haragja elől. 
Az ügy elsőre pofonegyszerűnek tűnik, az éj leple alatt ugyanis holtan találják a gazdag polgárt, aki mellé a lázadó rabszolgavezér, Spartacus nevét vésték egy kőbe. Reggelre pedig eltűnik a birtokról két rabszolga. Gordianus azonban ezúttal is valami mást sejt az ügy mögött, így nevelt fiával, Eco-val megpróbálja felderíteni a gazdag tengerparti villák árnyékában rejtőző titkokat és a fényűzés álarca mögött megbúvó sötét hazugságokat. Az idő viszont egyre csak fogy, és az ókori magánynyomozó számára még soha nem volt ekkora a tét. Így minél előbb meg kell oldania a rejtélyt, ha nem akarja, hogy Crassus elrettentő példaként a ház mind a kilencvenkilenc rabszolgáját kegyetlenül kivégeztesse.