Nyomoz a római kori Poirot

MEGJELENT: 2017. március 28. | SZERZŐ: Varga P.

Valós eseményeken alapuló bűnügyi regény, sőt mindjárt egy sorozat. Ez nem más, mint Steven Saylor amerikai író világhíres szériája, melyben Gordianus, talán a történelem első magánnyomozójaként derít fényt rejtélyes ügyekre, gyilkosságokra. 

Akkora sikert értek el Steven Saylor római kori „Poirot-történetei”, hogy már tizenkét kötetet megélt a sorozat, amit az amerikai szerző saját elnevezéseként csak Roma Sub Rosa-sorozatnak hív. Steven Saylor ebben a detektívtörténeteket vegyíti a történelmi regénnyel, így a krimi mellett nagy hangsúlyt kapnak a történetekben a történelmi korszak-leírásai is. 
A sorozat végig valós történelmi személyekhez, politikai intrikákhoz, bírósági ügyekhez, ókori botrányokhoz kapcsolódik, de persze kiszínezve. A regényíráshoz szükséges kutatásaihoz pedig kiváló alapot adott Saylor számára, hogy a Texasi Egyetemen 1978-ban történelemből és ókortudományból szerzett diplomát. A történelem szeretete mellett írói pályáját azonban megalapozta az is, hogy rendkívüli módon inspirálták az 1960-as években készült történelmi kalandfilmek, mint a Spartacus, a Kleopátra vagy a Ben Hur.
A Gordianus – nevét a gordiuszi csomóból kapta (angolul Gordian knot) – főszereplésével játszódó regények az ismertség mellett jó pár díjat el is nyertek, így például a Lambda Irodalmi-díjat, az Amerikai Krimiírók Ellis Peters Történelmi Tőr-díját, a Történelmi Bűnügyi Regény Kedvelők Társaságának Hérodotosz-díját és a Krimiírók Nemzetközi Szövetségének Hammett-díját.
1991-ben jelent meg az első ókori Rómával foglalkozó Saylor-regény, amely a Római vér címet kapta. A történet időszámításunk előtt nyolcvanban játszódik. Egy izzasztóan forró napon az egyik római bordélyház előtti téren rátalálnak a brutálisan meggyilkolt gazdag földbirtokos, Sextus Roscius holttestére. A példátlan gyilkosság egyetlen gyanúsítottja pedig az áldozat fia. Egyből meg is vádolják a fiatalt, akire halálbüntetést szabnak ki, annak is a legkegyetlenebb fajtáját.
Az ifjabb Sextus Roscius ügyvédje viszont nem más, mint Marcus Tullius Cicero, aki megpróbál megtenni mindent védence felmentéséért. Az ifjú vádlotton azonban csupán egy ember segíthet, Gordianus, Róma egyetlen magánnyomozója. A detektív pedig el is kezdi felgöngyölíteni az ügyet a város szegénynegyedeiben és fényűző palotáiban, hogy megmentsen egy olyan embert, aki fejét lehajtva várja végzetét.


Megosztás