Egy világ felemelő lezárása

Felejthetetlen pontot tesz Dan Simmons évszázadokon átívelő űroperájának végére az Endymion felemelkedése című záróköttel. A Hyperion széria zárásaként az új messiás felfedezheti az élet értelmét.

A Hyperion és a Hyperion bukása után Endymion címmel folytatódott Dan Simmons világhírű sorozata. A kötet főhőse Raul Endymion, az egykori pásztor és elítélt gyilkos, akinek feladata, hogy téren, időn és valóságon át megvédjen egy tizenkét éves kislányt, az új messiást. Az hogy ez sikerül-e neki, az a Hyperion széria harmadik részében derül ki, mellyel koránt sincs vége a sorozatnak. Azt ugyanis az Endymion felemelkedése című kötet zárja.
Az utolsó Hyperion történetben elérkezett a végső leszámolás napja, amely akár az emberiség szabad akaratának végét is jelentheti. Az egyház ugyanis meghirdette a mindent eldöntő, népirtással fenyegető keresztes hadjáratát, amely akár végérvényesen rabszolgasorba döntheti az emberiséget. Az új messiás azonban mindezt megakadályozhatja. Közben a világ túlfelén cseperedik is szépen Aenea, aki a rejtélyes Idegenek szárnyai alatt szokatlan képességekre tesz szert.
Aenea nagy feladat előtt áll. Megdöbbentő üzenetének terjesztésében azonban egyre több tanítványa is segítségére van. Igazán azonban továbbra is az egykori pásztor és elítélt gyilkos, Raul Endymion vigyáz rá. Ketten útra kelnek egy utolsó, minden képzeletet felülmúló küldetésre, hogy Aenea megpróbálja megfejteni az egész világegyetem rejtett jelentését. Persze útjuk ezúttal sem egyszerű, hiszen régi-új ellenségük ismét feltűnik. A titokzatos Shrike ugyanis ezúttal is üldözőbe veszi a párost. A szörnyeteg, angyal, gyilkológép pedig végre leránthatja a leplet származásáról és rendeltetéséről. Sőt a Hyperionon pedig, ahol az egész kaland elkezdődött, most minden titokra fény derül. Az apokaliptikus igazság feltárja az élet értelmét, és mindörökre meghatározza a galaxist lakó emberiség sorsát…
A tetralógia zárótörténete is bővelkedik váratlan fordulatokban, olyannyira, hogy befejező rész felejthetetlen pontot tesz az évszázadokon átívelő űropera végére. A sorozat ezzel pedig végérvényesen lezárul, Dan Simmons ugyanis hihetetlen siker ellenére is lezártnak tekinti a Hyperion világában játszódó történeteket. Ebben a világban újabb regények írását nem tervezi… De talán csak egyelőre!