Alexandra-csőd: mit tesz az állam?

MEGJELENT: 2017. január 31., kedd | SZERZŐ: Rácz

A Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) azt javasolja, hogy az állam vásárolja fel az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseket, de amúgy ne avatkozzon be a könyvpiaci folyamatokba. A meglehetősen képtelen javaslatról is tárgyalt hétfőn Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár az MKKE vezetőivel, Kocsis András Sándor elnökkel és Keresztury Tibor igazgatóval.

A könyvszakmában kialakult kritikus helyzet megoldásának lehetőségeiről kért tájékoztatást a kulturális kormányzat a terület képviselőitől. A kultúráért felelős államtitkárság képviselői és az MKKE vezetői és szakértői hétfőn délután folytattak megbeszélést a témában.
Az MKKE vezetői javaslatot is megfogalmaztak: mivel az állam a követelések behajtásában sokkal hatékonyabban képes eljárni, mint a csaknem négyszáz beszállító, ezért indítványozták, hogy az állam valamelyik szervezete vásárolja fel a kiadóknak és a nyomdáknak az Alexandra cégcsoporttal szembeni követeléseit. Ugyanakkor az egyesülés vezetői nem tartanák célszerűnek és kívánatosnak az állam közvetlen részvételét a könyvszakma piaci folyamataiban – áll az MKKE kommünikéjében.
Závogyán Magdolna – az MKKE tájékoztatása szerint – kifejtette: a tárcák között többféle megoldásról is egyeztetések folynak, és nem zárkózott el az MKKE által felvetett követelés-felvásárlási konstrukció megvalósításától sem. A helyettes államtitkár nyomatékosította, hogy kizárólag az esetleges kárvallott kiadók és nyomdák helyzetére igyekeznek megoldásokat találni. Az elkövetkezendő napokban a tárca gazdasági szakértői vizsgálják az optimális megoldást. Álláspontja szerint az egyesülés javaslataira két hét múlva várható kormányzati válasz – közölte az MKKE.
Az MKKE korábbi tájékoztatása szerint a Könyvbazár Kft. hárommilliárd forintot meghaladó adósságot halmozott fel könyvkereskedelmi partnerei felé. A kiadók túlnyomó többsége már visszahívta könyveit az Alexandra bolthálózatából, és a szerződések szerinti harminc-hatvan nap leteltével peres úton próbálja behajtani a Könyvbazár Kft. tartozásait.
Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét