Született űrkatonák

Hősként elhunyt katonák DNS-eiből „születnek”, steril tudattal, és némi genetikai módosítással szuperkatonák lesznek. Így mindenre bevethetőek a Szellemhadtest tagjai, akiknek történetével folytatja John Scalzi Vének háborúja sci-fi sorozatot.

A legszínesebb és legváltozatosabb darabja a Vének háborúja sorozatnak, talán most éppen ezért is jelenik meg október végén újra John Scalzi a Lázadás hangjai című kötete. Nem kevésbé izgalmas egyébként a széria többi darabja sem. A Szellemhadtest, az Árnyékszövetség, Az utolsó gyarmat, a Bezárt elmék, a Lázadás hangjai és a Zoe története című kötetetekkel teljes sorozatban az emberiséget soha nem látott veszély fenyegeti, az űrből.
John Scalzi még 2006-ban teremtette meg a Vének háborúja világát, az azonos című történettel. Hatalmas kritikai sikert ért el, olyannyira, hogy a legjobb sci-fi írók közé emelte. Nem is csoda, hogy több folytatást is megélt a sztori, melyek közül az első a Szellemhadtest.
A Szellemhadtest azonban nem közvetlen folytatása a Vének háborújának, inkább egy azután játszódó, ám különálló történet. Ebben így régi és új szereplőkkel is találkozhatnak az olvasók, akik még inkább megismerhetik a Gyarmati Véderő rendszerét, így speciális osztagát, az úgynevezett Szellemhadtestet is.
A Szellemhadtest tagjai az egykori, hősként elhunyt katonák DNS-eiből „születnek”. Alapvetően steril tudattal, genetikai módosításokkal, és alig pár hét alatt megtanulnak mindent és válnak szuperkatonává.
Scalzi a nyitókötet után egyáltalán nem fogyott ki a kreativitásból, sőt még lebilincselőbb módon „folytatta” a történetet. A Szellemhadtestben a megfiatalított vének és gyorsan öregedő fiatalok vívják a különleges háborút, ami éppen úgy, mint az összes háború a történelemben: végtelenül mocskos. Az emberiséget egy soha nem látott veszély fenyegeti, űrbéli gyarmatai ellen ugyanis három intelligens faj szövetkezett. A három fajnak pedig ráadásul egy ember, egy tudós is segít. Az áruló és társai legyőzésében pedig természetesen a Gyarmati Véderő mindent bevet. Főleg, hogy az emberiség egyetlen reménye az, hogy az áruló dezertálásakor hátrahagyott elméjének másolatát beültessék valakibe. Azt azonban senki nem tudja, hogy ezt igazán hogyan lehetne felhasználni. Az erkölcsi gátlásoktól teljesen mentes Szellemhadtest persze megpróbálja egy klónkatonájába beültetni a lemásolt lelket…