A legfélelmetesebb Mélység

Mindig valamin rettenetes lapul a mélységben, Nick Cutter Mélység című horrorjában azonban még annál is félelmetesebb. Pedig csak egy különleges, halálos kór ellen kerestek gyógymódot a kutatók.
 
„A frászt hozta rám, le sem tudtam tenni. Igazi horror a legjobb fajtából” – mindezt a horror-thriller műfaj legnagyobb alakja, Stephen King állítja Nick Cutter A falka című könyvéről, amely tavasszal jelent meg magyarul. A mesteri elismerést bizonyította is a könyv, amely megkapta a rangos James Herbert-díjat, vagyis az év legjobb angol nyelvű horrorregényének járó kitüntetést.
Ezt talán überelheti Cutter Mélység című kötete, mellyel szintén bizonyítja a kanadai író, hogy több más pályatársa miért is tartja a horror egyik új, nagy tehetségének. Egyesek szerint ez talán eddig a legfélelmetesebb könyve Nick Cutternek.
A története szerint egy különös járvány tizedeli a világot, amelynek köszönhetően az emberek elkezdenek felejteni. A kórtól előbb apró dolgokat, mint például hol hagyták a kulcsaikat, majd később azonban már egészen komolyakat, kezdve a vezetéstől a beszédig. A felejtés aztán odáig fajul, hogy végül az emberek teste egyszerűen elfelejti, hogyan is kell működnie és emiatt pedig egyszerűn meghalnak. A kórra gyógymód nincs, egészen egy szenzációs felfedezésig. Kutatók ugyanis a Csendes-óceánban, a Mariana-árok mélyén egy ambróziának elnevezett anyagot találnak. Az első vizsgálatok alapján ráadásul kiderül, hogy ez nemcsak a kórt, hanem még egyéb betegséget is képes meggyógyítani. Mindezért egy különleges laboratóriumot telepítenek a kutatók az óceán mélyén. Egy idő után azonban teljesen megszakad a kapcsolat a laborral. Természetesen egyből egy mentőcsapat indul a segítségükre, illetve azért, hogy kiderítsék, pontosan mi is történt a mélységben. Hamarosan pedig olyan borzalmakkal találkoznak, amelyekhez képest a végzetes kór egyáltalán nem tűnik veszélyesnek.
Nick Cutter egyébként a torontói Craig Davidson írói álneve. A kanadai szerző karrierje pedig igazán 2005-ben indult be, amikor a Rozsda és csont című novelláskötete jelent meg, amit Clive Barker, Bret Easton Ellis és Chuck Palahniuk is rendkívüli módon elismert. Sőt a címadó novellából Jacques Audiard többszörös díjnyertes filmet forgatott. Davidson ezt követőn még egy novelláskötet és két regényt írt a saját nevén, aztán 2014-ben felvette a Nick Cutter álnevet, amivel már elsősorban horror műfajú műveket jegyez. Eddigi köteteit követően még idén várható a Little Heaven című történet, egyelőre angolul.