Gabo hazatért

A néhai Nobel-díjas író, Gabriel García Márquez hamvait vasárnap helyezték örök nyugalomra az óceánparti kolumbiai városban, Cartagenában. A hamvakat Mexikóból szállították García Márquez szülőhazájába, mivel az író éveken át élt a mexikói fővárosban, és 2014-ben, nyolcvanhét éves korában ott is érte a halál.

Gabriel García Márquez a Kolumbia északi karibi partvidékén fekvő Aracataca városában született, és az 1940-es évek végén, húsz éves korában – miközben folytatta jogi tanulmányait – újságíróként kezdett el dolgozni az El Universal című helyi lapnál Cartagenában.
Két évvel ezelőtti halált követően felmerült, hogy szülővárosában, a kolumbiai Aracatacában helyezik végső nyugalomra, de végül a család Cartagena de las Indias mellett döntött, mivel az író számos családtagja is itt nyugszik.
„Cartagenában él García Márquez családjának nagy része. Ott vannak a nagyszüleim is eltemetve” – mondta az AFP-nek Gonzalo García Barcha, az író két fiának egyike, aki jelenleg Franciaországban él. „Számunkra természetesnek tűnt, hogy az ő hamvai is ott legyenek.”
Igaz, García Márqueznek ellentmondásos kapcsolata volt Cartagenával. Számos regényében felbukkan a város, ugyanakkor gyakran osztálykonfliktusokkal terhelt, rasszista helyként jelenik meg. Itt működik azonban az az alapítvány, amelyet García Márquez hozott létre latin-amerikai újságírók képzésére, s ez is arra mutat, jól döntött a család, amikor ide hozatta a hamvakat. „Az emberek tudják, hogy szeretem Cartagenát, és szeretném, ha itt temetnének el” – idézte fel a Száz év magány világhírű szerzőjének húsz évvel ezelőtt megfogalmazott kérését barátja, Juan Gossaín kolumbiai színész és író, aki a család felkérésére mondott beszédet az alkonyatkor megtartott, szűk körű ceremónián az egyetemhez tartozó, La Merced nevű régi kolostor udvarán.
A megemlékezés központi elemeként az író fia, Rodrigo García Barcha leleplezte a hamvakat őrző emlékművet. A négyzet alapú márványtalapzatot az írót ábrázoló mellszobor zárja le, amelyet García Márquez barátja, Katie Murray brit szobrász készített. Az ünnepség alkalmából a szobor talapzatát az író kedvenc sárga rózsáival borították.
„Ma az öröm keveredik a gyásszal” – nyilatkozta Márquez húga, Aida Rosa García Márquez az AFP francia hírügynökségnek. „De több az öröm, mint a gyász, mert látni, hogy Gabito mit ért el, csak örömet okozhat.”
García Márquez munkásságát 1982-ben ismerték el irodalmi Nobel-díjjal, művei több mint ötven millió példányban keltek el és legalább huszonöt nyelvre fordították le.