Gabo hazatér

A Latin-Amerika Társaság a teleSUR televízióra hivatkozva közölte a minap, hogy Gabriel García Márquez kolumbiai író földi maradványait Kolumbiába szállítják a mexikói fővárosból, ahol 2014. április 17-én elhunyt.

A hír forrása Mariana Garcés kolumbiai kulturális miniszter, aki egy külföldi tudósítókkal való találkozón elmondta, hogy az író hamvait – a család, elsősorban felesége, Mercedes Bacha és fiai, Rodrigo és Gonzalo kérésének megfelelően – szállítják el szülőhazájába. Garcés arról is beszélt, hogy az 1982. évi Irodalmi Nobel-díj nyertesének hamvait a Cartagena de Indias városában lévő Bolivári Egyetemen helyezik el, és Dumek Turbay tartományi kormányzó is támogatja García Márquez családjának döntését. Hozzátette, hogy a Száz év magány szerzőjének földi maradványai a kolumbiai kormány segítségével jutnak el a Karib-térség kolumbiai partjaira, ahol a híres író született. García Márquez 1927. március 6-án született a kolumbiai Karib-térség Magdalena megyéjében fekvő Aracataca városában.
Garcés bejelentette azt is, hogy a júliusban Limában megrendezésre kerülő Nemzetközi Könyvvásáron, ahol Kolumbia lesz az egyik díszvendég, sok más program mellett bemutatják majd az El Viajero Gabo című könyvet is, ami a tavalyi bogotái könyvvásáron debütált. A kötet előzménye az a dokumentumfilm-sorozat, amelyet 2015 végén a kolumbiai tévé nagy nézettséggel vetített Gabo világa címmen. A sorozatban Lisandro Duque filmrendező dolgozta fel az író mexikói, párizsi, havannai, barcelonai és cartagenai munkásságát.