Gyorsan elfogyott a Mein Kampf

Pillanatok alatt elfogyott a német könyvesboltokból Adolf Hitler politikai kiáltványa, a Mein Kampf – jelentette a Távirati Iroda. A tudósok kritikai jegyzeteivel ellátott kiadását pénteken dobták piacra a szerzői jogok lejárta után.

A négyezer példányban kiadott, mintegy kétezer oldalas, magyarázatokkal ellátott változatra már január 8-i megjelenése előtt hatalmas volt a kereslet, mintegy tizenötezer előzetes megrendelés érkezett rá.
Sajtóértesülések szerint az ötvenkilenc euróba került könyv egy példányát már újra árulják az Amazon németországi honlapján tízezer euróért – adta hírül a The Daily Telegraph brit napilap honlapja.
Az 1925-ben először megjelent könyv szerzői jogai a náci Németország bukása után a Bajorországra szálltak, amely eddig nem engedélyezte a könyv újranyomását. Január elsején azonban lejártak a szerzői jogok, és a müncheni Kortárs Történelmi Intézet úgy döntött, hogy két kötetben kiadja a jegyzetekkel ellátott változatot, amelyen számos történész dolgozott három éven át.
A kiadást persze komoly jogi, szakmai, erkölcsi viták előzték meg. Az intézet igazgatója, Andreas Wirsching azonban úgy vélte: a szakértők kommentárjaival kibővített kiadás „eloszlatja a könyvet övező mítoszt”.