A négy zilahi esztendő

MEGJELENT: 2015. november 30., hétfő | SZERZŐ: László T. András

„Nagyobb elismeréssel nem lehetne adózni egy városnak, mint azzal a mondattal, amely Ady 1903-ban írt publicisztikájában olvasható: aki vagyok, az négy zilahi esztendő által vagyok. Ezért is gondolom úgy, hogy olyan kötelességünknek teszünk eleget ennek az emlékháznak a felavatásával, amely révén szellemi kulturális örökségünk megkapja az őt megillető kiemelt helyet" – mondta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke az Ady Endre diákéveit idéző emlékház avatásán, Zilahon.

A szövetség elnöke felidézte: a romos állapotban lévő házat az RMDSZ és a romániai magyar kisebbségnek járó bukaresti kormánytámogatást kezelő Communitas Alapítvány más anyagi forrásokat is felhasználva tette rendbe. A budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum szakmai hozzájárulásával alakították ki az Ady-kultusz újabb helyszínét Zilahon, a Kalotaszentkirályt, Érmindszentet, Szilágylompértet és Nagyváradot összekapcsoló kulturális útvonal részeként.
Az épület felújítását követően a kiállítandó tárgyak begyűjtésén a Pro Szilágyság Egyesület dolgozott - mondta Seres Dénes képviselő, az RMDSZ Szilágy megyei szervezetének elnöke az avatóünnepségen. Bekő Andrea, a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársa az emlékházban megtekinthető gyűjteményt mutatta be, amely az Ady Zilahon eltöltött diákévekről való közvetlen emlékezők gondolataitól a kor tárgyi emlékein át a családi vonatkozásokig, az irodalomtörténeti munkákig terjed.
Az állomány folyamatosan bővíthető. Az avatóünnepségen Zilah testvérvárosa, Szentendre könyvadománnyal járult hozzá a múzeumi gyűjteményhez.
Megosztás

Egypercesek

Csúcsra jár a MEK

Csúcsra jár a MEK

Az előző évihez képest 30 százalékkal emelkedett a nemzeti könyvtár által üzemeltetett online felület olvasottsága

Cserepont szolgáltatást indított az FSZEK!

Még ha nem is vagyunk kint a vízből, de örömhír, hogy újra lehet könyveket kölcsönözni, hála a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár eszes megoldásának

Kürti László Balassi Bálint-emlékkardot kapott

Az irodalmi elismerés másik idei díjazottja Ross Gillett ausztrál költő, műfordító

A képíró, Szalay Lajos

„Ha két grafikus neve marad fenn a XX. századból az utókornak, az egyik én leszek, ha csak egy, akkor Szalay Lajos.”

Stephen King, a mecénás

Kifizeti a diákok által írt könyv mintegy kétmillió forintos kiadási költségét