Aki istent teremtette!

Mint azt olvasóink pontosan tudják, Erik Wahlström a világ leghülyébb című újságjánál, amúgy Finnország legmenőbb svéd nyelvű napilapjánál, a Hufvudstadsbladet című orgánumnál dolgozik. Ennél persze most fontosabb, hogy Wahlström megteremtette istent, hogy egészen pontos legyek, megírta Isten című könyvét, ami csaknem olyan vicces lett, mint újságcímben a Hufvudstadsbladet.

A szellemes kötetről így ír a kiadó: „Isten, ha rátekint Erik Wahlström könyvére, azt mondhatja: ez így jó. Hisz ő nemcsak Ábrahám, Izsák és Jákob istene, hanem Wahlströmé is. Végtelen humorérzékével pedig még remekül is szórakozik, amiképp mi is, egyszerű olvasók, a magunk istenképével.”
Olvasva, de olvasatlanul is ezernyi kérdése támad a kötettel kapcsolatban minden halandónak. A játék és a humor mögött megbúvó bölcsesség, az égiek pofátlanul profán ábrázolása, a gúnyos istentelenség mélyéről kibuggyanó, hittel teli optimizmus olyan antagonizmusok, melyeknek megfejtésére csak isten teremtője, a szerző lehet képes. (Esetleg a szerző teremtője, de ebbe most ne merüljünk bele, mert nagyon össze fog zavarni…) De akár így, akár úgy, kérdéseinket most feltehetjük az írónak.
Erik Wahlström ugyanis hamarosan Magyarországra érkezik. A könyvbemutatóval egybekötött beszélgetést az Írók Boltjában (Budapest, 1061, Andrássy út 45.) lesz november 3-án 17 órától.
Erik Wahlströmnek Votisky Zsuzsa, a Typotex Kiadó vezetője, Isztrayné Teplán Ágnes műfordító, és Rácz András, a Könyvkultúra Magazin főszerkesztője igyekszik feltenni minden kérdést, ami Istennel kapcsolatban feltehető.