Ámor és a mámor, no, meg néhány trükk

Aki még nem próbálta ki az internetes társkeresést, az nem tudhatja, hogy miféle új, fantáziadús, társadalom-tudományi társasjátékot hagy ki. A sajátságos intelligenciatesztnek is felfogható rendszerről most új könyvet adtak ki, Rád találni címmel. Csajok, pasik előre!

Korunk jellegzetessége és egyben párkapcsolati megoldása az internetes társkeresés. A Rád találni című és 2 x 23 gondolat a párkapcsolatról és a romantikaképünkről alcímet viselő kötet különleges párkapcsolati szótárat készített, főként kezdőknek. A kötet sorra veszi a mindkét nem által elvárható és megélt szerelmi célokat, és praktikus tanácsokat ad a randevúra készülő kezdőknek, illetve a párjukat megtartani akaró haladóknak.
A könyv szerzői – Tari Annamária és Horváth Gergely – emellett nagy gondot fordítanak a szerelem legújabb kori kultúrtörténetére is. Az olyan nagy kérdésekre pedig, mint hogy lehet-e szerelem első látásra, lehet-e egyetlen emberbe egy életen át szerelmesnek lenni, lehet-e felelősséggel egyéjszakás kalandba bonyolódni, lehet-e a megcsalás ellenére is folytatni egy szerelmi kapcsolatot, a könyv merészen nyílt és öntudatos válaszokat ad. A kiadvány rámutat, hogy az elmúlt évtizedekben mennyit változott a szerelmesek világa, a szerelem megítélése, a szerelmi etikai kódexek szigora, de a lényeges kérdéskör, a szex is terítékre kerül a Rád találok oldalain.
Nem tagadva, hogy ez a kiadvány is valahol nagyon hiánypótló, tegyük hozzá, hogy vannak benne meglehetősen könnyed, talán túl könnyed részek. Így például külön fejezetet kapnak azok a plátói szerelmekről szóló tanácsok és leírások, melyek egy-egy popsztár és a rajongók között „szövődik”, vagy, hogy miként lehet mai filmekből és az aktuális slágerekből megtanulni a romantikát.
E sorok írója csak abban reménykedik, hogy miként az elmúlt évszázadok, évezredek fiataljai, úgy a maiak is – akár varázsütésre de – felfedezik magukban a tehetséget a szerelmi kultúrára, lányoknál a kellően észveszejtő és mégis óvatos csáberő bevetésének technikáját, fiúknál pedig a szívbéli vágyak szavakba történő megformálásának képességét. És ha ezek megvannak, akkor már csak Ámoron múlik minden.