Az anarchia fiai újra húzzák a gázt

A legutóbbi, ötödik évad lapját jelentő Bratva című regény adja a Kemény motorosok történet új részét. A könyv így – a világszerte népszerű televíziós sorozat előtt – került a magyar olvasók, nézők kezébe.

Idén lesz hét éve, hogy elindult a Kemény Motorosok (Sons of Anarchy) televíziós sorozat. A történetfolyam főszereplője Jackson „Jax” Teller, aki egy amerikai városban működő motoros banda alvezére, és aki egy idő múlva megkérdőjelezi a gang tetteit, eszmeiségét. A bandán belüli, más bandákkal és a hatóságokkal való harcok legújabb epizódjai a Kemény Motorosok – Bratva című részben találhatók. A Batvával kapcsolatban érdemes idézni a mértékadó Rolling Stone magazint: „A Maffiózók óta nem uralta így a tévéképernyőt egy csapat izzadt, erőszakos vadállat.” És lőn, valóban, a Kemény motorosok legújabb fejezetéből, ebből a különleges, alvilági felépítményből sem hiányzik a pénz és hatalom után hajsza, az ármánykodás, a túlfűtött erotikától, drogoktól, fegyverektől, balhéktól hajszolt, valahol nagyon is hétköznapi, emberi érzésekkel teli, nem egy alkalommal szerelembe eső, és családjáért, barátaiért, szeretteiért aggódó férfi és női hősök sora.
A Bratva természetesen ott folytatódik, ahol a negyedik évad véget ért: a Sons of Anarchy közel fele épp kiszabadul a börtönből. A szabadság édes ízét azonban rivális bandák teszik keserűvé, és mint kiderül, Trinity az alvezér-unokatesó, az orosz maffiának kezdett el dolgozni, míg ők a sitten voltak. A regény fő vezérfonalát innentől kezdve az adja, hogy Jax és társai Nevadába mennek, hogy onnan elhozzák Trinity-t és visszatérítsék a „jó útra”, vagyis a Sons of Anarchy útjára.
S bár a kötet írójaként a tévés széria állandó házi szerzője, Christopher Golden van megadva, a kiadói ajánlóból kiderül, hogy a Bratva alapvetően a sorozat producerének, Kurt Sutternek a szüleménye. Tehát a film- és a regényfolyam készítői a maffia alaptörvényeihez igazodva dolgoztak tovább – a balhés ügyeket házon belül intézték.