Mesék meséje

Magyar mondák címmel Lázár Ervin tollából és Jankovics Marcell színes ceruzáiból csodaszép kötet került ki. A gazdagon illusztrált könyvben a mondakör legékesebb darabjai kaptak helyet.

A vérszerződés, A szentgalleni kaland, Lehel kürtje, Botond, Szent István koronája, A veszprémi Gizella-kápolna és Vértes. Ezen mesék, mondák kerültek bele a most bemutatásra kerülő könyvbe. A magyar mondákkal kapcsolatban talán nem tévedek nagyot, ha megállapítom, hogy amellett, hogy azokat ismerni, az alapműveltség része kell, hogy legyen, remek darabok már gyerekek számára is. Melyik gyerek ne kedvelné Lehel kürtjének, vagy Botondnak különleges történetét, vagy élvezné a szentgalleni kaland fordulatait? Később, nagyobb korba érve pedig melyik fiatalnak nem örvendezteti meg a szívét a tudat, hogy a kisebb gyerekkorában megismert mesehősök, mondai szereplők tulajdonképpen a magyar történelem veretes alakjai voltak?
A mondakör persze jóval nagyobb, mint, amit Lázár Ervin kötete kínál, de – ha más szerzővel is – talán lesz még folytatása a könyvnek. A Helikon gondozásában kiadott könyv természetesen szép kivitelű, mégis van egyfajta képeskönyv-zsebkönyv hangulata, így a könyvek kultúrájával még csak ismerkedő új generációk is bátran vehetik kezükbe és forgathatják.  Ezt a „forgatást” segítik elő az egész estés rajzfilmjeiről híres Jankovics Marcell illusztrációi. A képek önmagukban is megállják a helyüket, a mondákkal együtt pedig hangsúlyosan emelik ki egy-egy epizód jelenetét úgy, ahogy azt már a mestertől a János Vitéz, a Fehérlófia vagy akár az Ember tragédiája című rajzfilmjeiből megismerhettük.