Szókimondó legenda

Állandóan a nagy pofám miatt kerültem bajba. Mert nem tudom befogni a számat. De miért is tenném? Engem őszinteségre neveltek. Most végre úgy beszélhetek az életemről, hogy nem vágnak közbe… – olvasható Mészöly Kálmán hamarosan megjelenő könyvének ajánlójában.

Nemrégiben jelent meg Détári Lajos és Torghelle Sándor könyve, melyekből számos érdekességre derül fény a magyar labdarúgásról. Hamarosan azonban egy újabb kötet is színesíti a focikulisszák mögé bekukkantó könyvek sorát, megjelenik ugyanis Mészöly Kálmán A Szőke Szikla életregénye.
A szókimondó legenda könyvében mesél egyebek közt arról, hogy milyen volt abban a Vasasban játszani, amelyik akkoriban a világ legjobbjai közé tartozott, vagy éppen a Real Madrid, az Inter, a Santos ellen pályára lépni, Pelével, Eusebióval, Di Stefanóval és persze Puskással szemben csatázni. Természetesen az olykor kíméletlen és nyers hangvétellel megnyilvánuló Szőke Szikla nem megy el szó nélkül a magyar labdarúgás jelenlegi állapota mellett sem. Mint ahogy Mészöly Kálmán az ajánlóban fogalmaz, évek, évtizedek alatt gyakorlatilag megszűnt a minőségi magyar futball, ugyanakkor szeretné, ha tíz vagy húsz év múlva is pontosan tudná mindenki, hogy volt egyszer magyar labdarúgás, melynek főszereplői között ott volt Mészöly Kálmán is.
"Állandóan a nagy pofám miatt kerültem bajba. Mert nem tudom befogni a számat. De miért is tenném? Engem őszinteségre neveltek. Most végre úgy beszélhetek az életemről, hogy nem vágnak közbe, hogy nem legyintenek rám, hogy nem állítanak félre. Elmesélek hát mindent…”– ajánlja könyvét a Szőke Szikla.